ЂОКИЋ: РАСТ ПОДРШКЕ СОЦИЈАЛИСТИМА

01

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић рекао је да је задовољан резултатом који је ова партија остварила на локалним изборима, који је знатно већи у односу на претходне.
“СП има континуирани раст што је одраз повјерења којег грађани имају у политику социјалиста. Остварили смо свој пројектовани изборни резултат – око 50.000 гласова на локалним изборима”, рекао је Ђокић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је СП остварила раст у 41 од укупно 63 општине у Републици Српској, истичући да је тај раст у односу на 2012. годину износи око 22 до 30 одсто.

Ђокић је рекао да је СП за сада остварила изборну побједу за начелнике општина Пелагићево, Рибник и Шековићи, док је раније имала једног начелника.

Он је додао да ће СП у Скупштини града Бањалуке за сада имати три одборничка мандата.

Када је ријеч о одборничким мандатима у општинама, Ђокић је рекао да не може процијенити колико ће бити одборничких мандата јер нису познате квоте за општине, али да очекује да ће СП остварити већи број одборничких мандата него до сада у општинама Републике Српске.

Он је напоменуо да СП последњих неколико локалних и општих избора сваки пут имао раст, истичући да то говори о стабилној позицији коју имају социјалисти у бирачком тијелу код грађана у Републици Српској и дијеловима Федерације БиХ.

Лидер СП-а је рекао да је веома повољна чињеница да је коалиција СНСД-ДНС-СП, дјелујући у већем дијелу општина, остварила побједу, те да ће у више од 40 општина имати начелнике и градоначелнике, што је изузетно значајно за укупну политику која ће се водити у наредном периоиду.

“Требала нам је та обимнија локална подршка него што је била раније зато што на тај начин желимо да успоставимо јединствен систем власти на цијелом простору Републике Српске”, истакао је Ђокић.

Он је изразио захвалност свим грађанима Републике Српске и ФБиХ који су изашли на изборе, као и свима онима који су дали свој глас СП и коалицији СНСД-ДНС-СП.

Упитан да ли побједа СНСД-а на локалним изборима и рапидни пад СДС-а може имати утицаја на промјену власти на нивоу БиХ, Ђокић је рекао да би то било пожељно и да није немогуће да се таква тема отвори на нивоу БиХ.

“Капацитет представника у институцијама власти БиХ који долази из актуелне власти Републике Српске довољан је да би се могле формирати институције БиХ, ако би се ишло на некакву реконструкцију власти на нивоу БиХ и то би било пожељно за БиХ”, истакао је Ђокић.

Он је рекао да подржава идеју да дође до прекомпозиције власти на нивоу БиХ, јер је тамо структура људи на власти која је на локалним изборима у Српској доживјела велики пораз зато што су водили погрешну политику.

“Ојачана позиција коалиције СНСД-ДНС-СП и посебна улога СНСД-а још више даје потпуно другачију слику односа и стања у БиХ и то може да покрене ово питање. За стабилност односа у БиХ, према мом мишљењу, било би пуно боље када би дошло до реконструкције власти на нивоу БиХ и да они који су побиједили у ентитетима преузму и управљање пословима и на нивоу БиХ”, закључио је Ђокић.