Министар Ђокић учествовао на научно-стручној конференцији

??????????????

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић учествовао је данас на научно-стручној конференцији са међународним учешћем „Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања“.

Министар је рекао да, кад год је то могуће, користи прилику да се одазове на овакве скупове како би чуо ставове стручњака из ове области са Економског факултета које Влада Републике Српске уважава.

Он је истакао да Влада Српске и даље треба снажно да буде посвећена процесу реиндустријализације јер у области раста индустријске производње лежи највећа могућност повећања бруто домаћег производа, а тиме и општег раста економије и развоја Републике Српске.

Министар је подсјетио да је недавно усвојена Стратегија за развој малих и средњих предузећа у Српској до 2020. године, која чине више од 99 одсто укупне структуре привредних субјеката.

„Основни стратешки циљеви предвиђени Стратегијом су: јачање конкурентности малих и средњих предузећа, подршка стварању повољног пословног окружења за мала и средња предузећа, те стимулисање развоја и промоције предузетништва и  предузетничких вјештина“, рекао је министар.

Кад је у питању регистрација предузећа, министар је подсјетио да је начињен евидентан напредак у самом процесу регистрације, чиме је физичком лицу, будућем предузетнику, у Републици Српској омогућено да на једном мјесту у општинској управи обави поступак регистрације у року два дана, уз подношење два документа и висином трошкова од максимално 30 КМ.

Декан бањалучког Економског факултета Станко Станић рекао је да очекује да ће закључци са овог скупа доћи на радни сто ресорних министара Српске, те Привредне коморе Републике Српске.

“Вјерујем да ћемо заузети курс да оно што буду закључци на нашим конференцијама буде у функцији развоја привреде и институција у Српској”, истакао је Станић.

Конференцију „Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања“ која се данас одржава у Бања Луци организују Економски факултет, Привредна комора Републике Српске и Центар за иновације, предузетништво и ревитализацију предузећа.

??????????????

??????????????