Министар Ђокић учествовао на 2. Привредном форуму Републике Српске и Републике Србије у Новом Саду

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Новом Саду да Српска и Србија морају да се ослањају једна на другу у економском развоју због веома сложене ситуације у свијету и Европи.

“Економска сарадња Србије и Републике Српске је императив у вријеме кад се суочавамо с глобализацијом, као и неолибералним утицајем на економију наших земаља. Само заједничким дјеловањем можемо се супротставити тим тенденцијама, што је у интересу, како наших земаља, тако и свих народа који у њима живе”, истакао је министар Ђокић обраћајући се учесницима Привредног форума.

Он је истакао да економско повезивање Републике Српске и Србије, путем скупа какав је Привредни форум, завређују пажњу релевантних фактора у обје земље.

“Економски и привредни развој су покретачи живота у обје земље и зато ћемо охрабривати све оне људе, који су дио пројекта какав је Привредни форум, као и све оне који су до сада трасирали пут оваквом економском повезивању Српске и Србије”, рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, сам долазак предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића на Форум у Новом Саду показује колико је Српској стало до повезивања са Србијом.

“С друге стране, Народна скупштина, у законодавном погледу учинила је пуно за стварање предуслова за развој малих и средњих предузећа. Мала и средња предузећа чине 99 одсто, а можда чак и мало више од укупно регистрованих привредних друштава у Српској”, истакао је министар Ђокић.

Он је нагласио и да је Споразум о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије основ за рад и развој.

“Србија је Републици Српској најважнији спољнотрговински партнер била и сигурно ће остати. У том смислу за нас је ријека Дрина само ријека и ми се у Републици Српској у складу с тим и понашамо”, констатовао је министар Ђокић.

У Новом Саду је у току Привредни форум Републике Српске и Србије, коме присуствују представници 200 компанија и развојних агенција из те двије државе, као и земаља региона.

 

ФОТО АЛБУМ