Обиљежавање Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године

У Бањалуци ће у уторак, 22. новембра, бити обиљежен Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, а у организацији одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије.

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић истакао је да заједничко обиљежавање Републике Српске и Србије говори о значају тог догађаја.

Он је подсјетио да су српске снаге, у којима је било око 25.000 српских добровољаца из БиХ, 21. новембра 1918. године ослободиле Бањалуку.

“Данас постоје неке квазиисториографске снаге које покушавају ревизијом историје да жртву прикажу као агресора, односно окупирану земљу као агресорску и то је проблем који српски народ има у својој историји, а наравно чињенице показују другачије”, истакао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је аустроугарски цар Франц Јозеф 5. октобра 1908. године прогласио анексију БиХ, те да тада почиње српска голгота, а да је 1914. године почео Први свјетски рат који је завршен у новембру 1918. године.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 припадника српског народа, од којих је 62 одсто мушке популације животне доби од 18 до 55 година, навео је Савановић.

Програмом обиљежавања овог значајног датума предвиђено је да у 10.30 часова у Храму Христа Спаситеља буде служен парастос несталим и погинулим српским борцима Првог свјетског рата.

У Академији наука и умјетности Републике Српске у 11.00 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 11.30 часова свечана академија.