Министар Јасмина Давидовић посјетила сигурну кућу у Бањалуци

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић посјетила је данас сигурну кућу у Бањалуци коју реализује Фондација „Удружене жене“ у сусрет глобалној свјетској кампањи „16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља“ која у периоду од 25. новембара до 10. децембара настоји указати на потребу јачања капацитета како би се спријечио сваки облик насиља над женама.

Министар Јасмина Давидовић је истакла да Министарство Законом о заштити од насиља у породици  путем сигурних кућа настоји обезбиједити сигуран смјештај и помоћ жртвама насиља у породици.

Она је додала да у Републици Српској постоје три правна лица која реализују сигурну кућу и то у: Бањалуци, Бијељини и Модричи.

„Тренутно је обезбијеђен смјештајни капацитет у Бањалуци за 24 жртаве од насиља у породици, док укупан капацитет за све три сигурне куће Српске је 55, што је и те како значајно за испуњавање обавезе пружања заштите и подршке жртвама насиља у породици. Источни дио Републике Српске за сада није покривен овом мјером подршке, и у наредном периоду ће се, у сарадњи са невладиним организацијама које дјелују на том подручју, настојати жртвама обезбиједити приступ овом праву“, нагласила је министар Јасмина Давидовић.

Влада Републике Српске финансира 70 одсто трошкова за рад сигурних кућа, а локалне заједнице сносе 30 одсто трошкова.