Обиљежен „Дан уласка српске војске у Бањалуку“

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да српски народ мора максимално бити одговоран према свом останку и опстанку на овим просторима.

“Српски народ Србије и Републике Српске је један народ и због тога мора имати јединствену политику јер је слобода на овим просторима варијабилна. Овдје се за слободу увијек гинуло и просипала крв”, истакао је Савановић на свечаној академији поводом обиљежавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

Савановић је оцијенио да младе генерације у Републици Српској морају више да знају о историји српског народа да се њихова трагична судбина не би поновила у будућности.

Он је подсјетио да је Први свјетски рат однио сваког трећег Србина, те да је тада страдало 28 одсто српског становништва у животној доби од 18 до 55 година, док је 23.000 добровољаца из БиХ било у Првом свјетском рату.

Савановић је додао да је српски народ, који је у вријеме Хабсбуршке монархије бранио своју слободу, вјеру, земљу и своје постојање, био сатанизован и нападнут, те означен као узрочник Првог свјетског рата.