Предсједник Ђокић са функционерима СП-а посјетио општину Рибник

Предсједник Социјалистичке партије и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да развој општине Рибник треба засновати на шуми и води, најважнијим ресурсима на овом подручју.

Ђокић, који је данас са министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем, предсједником Извршног одбора СП-а и  шефом клуба посланика  Социјалистичке партије у Народној скупштини Српске Слободаном Протићем и потпредсједником СП-а и потпредсједник Вијећа народа Републике Српске Живком Марјанацем посјетио општину Рибник истакао је да не треба искључити ни друге дјелатности, као што је дрвопрерађивачка индустрија, те додао да доста потенцијала има и у туризму.
20161124_162203_resized

Он је истакао да се вода као посебан ресуср овдје већ користи, односно да се приводи крају једна велика инвестиција – хидроелектрана која ће, према свим процјенама, бити завршена у мају наредне године.

Ђокић сматра да ће тиме значајно бити унапријеђена подршка овој локалној заједници, којој много недостаје јер је настала на “ледини”.

“У наредном периоду ићи ћемо на промјене Закона о концесијама у дијелу да дио концесионе накнаде у већем проценту припада локалним заједницама него сада. На тај начин ћемо кроз концесионе активности, које ћемо водити на нивоу цијеле Републике, моћи да омогућимо више средстава и за локалне заједнице”, објаснио је Ђокић.

Ђокић је изразио спремност на заједнички рад са новом општинском власти у Рибнику, која је јуче успостављена, да оправдају повјерење становника и докажу да се могу правити резултати тамо гдје се не очекује да је могуће.

“Ово је први корак, да људи осјете да смо ту да ћемо им пружати подршку”, рекао је Ђокић и подсјетио на обећање које је дао да ће дан након што буде конституисана власт овој општини донирати итисон, што говори да обећања нису празна прича.

Ђокић је изразио жељу да људи остају у овој локалној заједници, као и да треба узети у обзир могућност квалитетније сарадње са општином Источни Дрвар јер је то локална заједница са мало становника.

Он сматра да мале општине треба снажније везати за веће сусједне локалне заједнице и тако отворити неке нове развојне могућности.

“То су питања о којима ћемо још дискутовати и надам се да ћемо и о томе моћи постићи консензус”, каже Ђокић.

Начелник општине Рибник Раденко Бањац рекао је да је ова посјета доста охрабрила, те да су их упознали са потребама ове рубне неразвијене општине.

“Овде су ресурси шума, вода, пољопривредно земљиште. Потребно је да се у оквиру дрвне индустрије изврши што већа финализација, да наше привреднике стимулишемо да улазе у процес финализације”, рекао је Бањац.

Он је додао да су министрима данас представили да имају неколико објеката који су на располагању потенцијалним привредницима да у њима без накнаде успоставе производњу.

03

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је у општини Рибник одржан састанак са новоизабраним функционерима и начелником Раденком Бањцем да би се донијела снажна порука о потреби заједничког дјеловања о уздизању овог краја.

Он је истакао да је развој овог краја могућ само кроз ново инвестирање и ново запошљавање.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске ће заједно са општином Рибник радити на томе да овај крај буде одржив, да се становништву обезбиједи радно мјесто и све што је неопходно за одржив живот.

“У том правцу ћемо дјеловати у предстојећем периоду, али локална заједница мора више да ради у односу на претходне власти, мора да има више иницијатива, пројеката, а Влада је ту да то препозна и помогне”, истакао је Савановић и изразио увјерење да ће ово подручје у наредном периоду бити активније и ефикасније.
Ђокић је са функционерима Социјалистичке партије обишао просторије Дома омладине у Рибнику које се тренутно санирају, те одржао предизборно обећање да ће им помоћи у санацији Дома и донирао комплетне подне облоге.
04