МОГУЋА САРАДЊА ПРЕДУЗЕЋА “КОСМОС” И КОМПАНИЈЕ “ПОЛ-МОТ”

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је бањалучко предузеће “Космос” најбоље рјешење за сарадњу са пољском компанијом “Пол-Мот” која би се могла огледати у области монтаже трактора, али и електричних аутобуса.
Након разговора са привредном делегацијом из Пољске и обиласка “Космоса”, Ђокић је рекао да Влада Републике Српске чини максималан напор да помогне да ово предузеће оздрави и у већем капацитету се врати у привредни живот Српске.

“На добром смо путу да се то деси. Резултати које смо оставрили говоре да смо успјели у великој мјери. Овај процес који се одвија, као предстечајна фаза, путем суда иде веома добро”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он очекује да ће процес реструктуирања бити завршен до краја ове године или у јануару наредне.

“У међувремену, тражимо нове партнере који би могли да раде даље са предузећем ‘Космос'”, нагласио је Ђокић и изразио задовољство чињеницом да су домаће компаније интересантне пољским привредницима.

Предсједник пољско-балканске Привредне коморе Андржеј Зарајчук рекао је да су заинтересовани за сарадњу са Српском из неколико разлога – отвореност ка страним инвеститорима, релативно јефтина струја и радна снага, као и искуство које имају радници у Српској.

Зарајчук, који је и предсједник компаније “Пол-Мот”, каже да је убијеђен да ће доћи до сарадње, углавном у области намјенске индустрије.

“Почели смо програм производње електричних аутобуса и тражимо сарадњу за ту врсту производње. Интересантан је и програм конструкције електричног доставног возила. Желимо да искористимо искуство Српске”, истакао је Зарајчук.

Бањалука - Ђокић, делегација из Пољске - "Космос"

Бањалука – Ђокић, делегација из Пољске – “Космос”

Директор “Космоса” Душан Вјештица поручио је да су потенцијали овог предузећа у дијелу намјенске индустрије и цивилног тржишта веома значајни, због чега могу отворити многе пројекте.

Он је подсјетио да је реструктуирања почело крајем августа, да је запослено 195 радника и да примају законске минималне плате, али да ће разлике бити исплаћене након затварања процеса.

Вјештица је објаснио да се од почетка процеса реструктуирања извршавају све обавезе према радницима и држави, али да дуговања из претходног периода према запосленима износе 4,2 милиона КМ, а према Пореској управи Републике Српске око 15 милиона КМ.

 

Министар Ђокић je  изјавио да је у девет мјесеци ове године повећан укупан број запослених у привреди за нешто више од један одсто у односу на прошлу годину.
Он је нагласио да је акциони план запошљавања дао већи облик подршке запошљавању у привреди, него у сектору друштвене дјелатности.

“Влади Републике Српске важно је да има активан акциони план запошљавања. План је до сада донио мноштво радних мјеста, а Република Српска је смањила укупан број незапослених лица за више од 20.000”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је у оквиру плана и програм подршке запошљавању дјеце из борачких категорија.