Обиљежено 100 година рада Рудника жељезне руде “Љубија”

У Приједору је данас одржана свечана академија поводом обиљежавања 100 година рада Рудникa жељезне руде /РЖР/ “Љубија”, који је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за заслуге и допринос привредном развоју Републике.

Академији, којом је заокружен низ свечаности поводом обиљежавања стотину година индустријског рударења у Приједору РЖР “Љубија” и компаније “Арселор Митал”, присуствовао је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, који је у име предсједника Српске уручио Орден директору “Љубије” Станку Вујковићу.

Ђокић, који је уручио и признања за 10 најистакнутијих радника љубијских рудника, истакао је да се заједно са развојем рударске производње развијао и Приједор и цијели овај крај, па и цијела држава.

“Сви смо поносни на стотину година рада и рударске производње на подручју Приједора и експлоатације жељезне руде на подручју Љубије и Омарске. Свјесни смо значаја ове производње и спремни смо да заједнички радимо на унапређењу рударске производње у цијелој Српској. Данас је у сектору рударства и експлоатацији минералних сировина ангажовано око 5.350 радника, што није занемарива чињеница у односу на укупан број запослених радника”, рекао је Ђокић.

Он је нагласио да постоји намјера да се сачини стратегија о експлоатацији минералних сировина и руде, чиме би се додатно уозбиљило ово питање и још више посветила пажња сировинама које ће се у будућности експлоатисати.4

Вујковић је рекао да је Рудник, у историји дугој стотину година која се протеже кроз два свјетска рата, био добитник многих награда и да су генерације рудара то заслужиле својим радом и прегалаштвом.

“На ово смо посебно поносни зато што је прво признање које долази од наше Републике Српске. Предсједнику Републике Српске Мискрено захваљујемо за додијељени орден и поручујемо му да у Приједору има још руде, а биће и рудара барем за још један вијек”, рекао је Вујковић.

Он је истакао да су запослени у овом предузећу током цијеле године бројним манифестацијама обиљежили јубилеј стотину година рударења у граду на Сани.

“Ово је круна свих наших активности. Вјерујемо у наш систем и у нашу владу и  да ће Влада Српске бити у могућности да доноси рјешења у интересу, прије свега, запослених у Руднику”, рекао је Вујковић.

Директор “Арселор Митала Приједор” Младен Јелача рекао је новинарима да је ово колектив који развија овај град и да тако треба да буде и убудуће.

Он је истакао да је понуда “Арселор Митала” боља у свим елементима и да ће онај ко буде правио стручну анализу понуде доћи до таквих сазнања.

Јелача вјерује да ће сви који одлучују о будућности донијети правичне и одлуке које су, прије свега, у интересу грађана и рудара који овдје раде.

Свечаном академијом у приједорском Позоришту завршене су вишемјесечне свечаности обиљежавања јубилеја – стотину година РЖР “Љубија” и уједно обиљежен Дан рудара – Света Варвара.2