ЂОКИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ПОЗИТИВНА КРЕТАЊА У ПРИВРЕДИ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је стање у Српској ове године боље у односу на претходну због позитивних кретања у привреди и индустријској производњи.

“Очекујемо да ћемо за 2016. годину имати раст бруто домаћег производа од три одсто”, рекао је Ђокић након пријема код предсједника Републике Српске за делегацију најуспјешнијих привредника Српске.

Он је истакао да је забиљежен раст индустријске производње у Српској за 11 мјесеци ове године од 7,2 одсто у односу на исти период прошле године.

“Повећан је укупан обим извоза из Републике Српске, а у неким областима смањен је и увоз. Спољнотрговински дефицит је смањен и сваке године се смањује. Ове године имали смо покривеност увоза извозом од 68,5 одсто, што значи да је наша привреда и индустријска производња у цјелини у сталном расту и да се повећава обим спољно трговинске размјене у корист Српске”, нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Српска мора радити на развијању додатних модела и инструмената подршке привреди, посебно индустријској производњи.

Ђокић је поручио да је неопходно што више дијалога и комуникације са Владом Федерације БиХ на нивоу ресорних министарстава и двије Владе, јер се ту одвија реалан живот грађана и економије.

Он сматра да је Српске “повољна за инвестиције, домаће и иностране”.

Ђокић је рекао да је производња енергије из обновљивих извора један од стратешких праваца у развоју енергетике и производње у наредним деценијама.

Он је нагласио да ће “Електропривреда Републике Српске” бити носилац највећих инвестиција у сектору енергетике у наредни деценијама.

 

20161228_130657_resized

 

Ђокић сматра да ће 2017. година отворити многа политичка питања која су већ на столу.

“Једно од најважнијих питања је покушај да се стално понижава Република Српска, да се умањује важност Дејтонског споразума, да се намеће идеја о промјенама Дејтона и Устава БиХ у корист јачања централних институција БиХ. То није политика Републике Српске и ми ћемо се и даље морати борити за своју политику”, поручио је Ђокић.