ЂОКИЋ: НА НАРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ АКЦИОНАРА НЕЋЕ БИТИ РАЗМАТРАН СТАТУС РЖР „ЉУБИЈА“

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Влада Српске заузела став да на сједници Скупштине акционара Рудника жељезне руде /РЖР/ “Љубија” 11. јануара неће бити разматрана статусна промјена рудника која подразумијева подјелу уз оснивање новог предузећа.
“Питање статусне промјене предузећа `Љубија` изузетно је важно и не смије се дозволити да неко `лежећи потрбушке` даје идеје о реорганизацији РЖР `Љубија` без адекватне процјене евентуалних посљедица које би та статусна промјена могла да донесе”, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Српске.

Из ресорног министарства истичу да није окончан поступак приватизације пакета од 65 одсто државних акција у РЖР “Љубија” по основу двије примљене понуде, те би евентуална статусна промјена могла да закомпликује завршетак овог поступка.

“Потребно је извршити продају државног капитала у РЖР `Љубија`, чиме би подстакли конкуретску активност и развили далеко квалитетнију производњу минералних сировина на подручју приједорског рударског басена”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства истичу да је апсолутни интерес Републике Српске да се природним ресурсима управља на најбољи начин и крајње рационално, за шта се ресорно министарство максимално залаже у оквиру своје надлежности и кроз свој досадашњи рад.

Ђокић је истакао да ће Влада и Министарство уложити додатне напоре да се током ове године појачају инвестиционе активности у свим секторима, посебно енергетике и прерађивачке индустрије.

“Појачаћемо координацију свих инвестиционих активности, а од `Електропривреде Републике Српске`, као носиоца изградње великих енергетских објеката, као што су хидроелектране `Бук Бијела` и `Дабар` и Термоелектрана `Гацко` блок два, очекује се и захтијева одлучније и спремније дјеловање”, рекао је Ђокић.

Он је додао да ће са концесионаром “Комсар енерџи” бити настављени разговори о томе да ли ће у овој години наставити са даљом изградњом Термоелектране “Угљевик три”.

“Радићемо и даље на промоцији Републике Српске као доброг мјеста за улагање, развијајући што већи број контаката и привлачећи што већи број потенцијалних инвеститора”, навео је Ђокић.