ИЗЕТБЕГОВИЋ ОТВАРА НЕПОТРЕБНЕ СУКОБЕ У БиХ

05-12121

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да ће се Република Спска против свих евентуалних  политичких притисака који буду долазили из Сарајева и даље борити институционално, свим расположивим демократским средствима, упозоривши  да политика Изетбеговића наноси огромну штету бошњачком народу и отвара непотребне политичке сукобе  у БиХ.  

“Уколико притисци на Републику Српску буду и даље јачали, а изгледа у Сарајеву постоје намјере да се наставе, ми ћемо јачати отпор према таквим притисцима нашим дјеловањем које ће бити демократско. Желимо у будућности да живимо у БиХ у миру, да се дијалогом, разумијевањем реалности, поштовањем идентитета сваког народа стварају услови за развој ове земље”, рекао је Ђокић .

Он је на традиционалном скупу социјалиста у Брчком поводом божићних и новогодишњих празника  истако да су сви процеси који се одвијају с циљем да се Република Српска ослаби трошење времена и подгријавање напетости и кризе.

“Политичка ситуација у БиХ се из недјеље у недјељу усложњава, а све је почело одлучном борбом против активности породице Изебеговић којима се напросто жели поништити воља српског народа и Републике Српске и све жртве које су дате за слободу и њен настанак”, рекао је Ђокић.

Он је позвао да се заустави увредљива реторика која је усмјерена према Републици Српској и спском народу, а која, како је оцијенио, покреће инат којем нема краја.

“То је показала и ова криза која је настала као продукт борбе против Републике Српске с намјером да јој се одузме право да има свој празник. Народ је на референдуму, готово плебисцитарно, показао да жели да слави Дан Републике Српске”, рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да Република Српска није само дејтонска творевина, већ  израз политичке воље и огромне жртве српског народа да се након што се распала Југославија створи једна територијална и политичка заједница за српски народ унутар БиХ у којој би он био слободан и равноправан.

“Од те намјере нећемо одступити ни по коју цијену, прије свега, јер немамо повјерење у политику Бошњака у Сарајеву која ни послије 20 и више година не престаје да се обрачунава са Републиком Српском, тврдећи да је она непотребна, да ремети односе у земљи и региону”, категоричан је Ђокић.

На питаје да ли постоји пријетња миру у БиХ, Ђокић је нагласио да је у БиХ од када се рат завршио увијек постојала критична маса, истина мала, оних који су жељели да се сукоби наставе и да се боре за своје политичке идеје.

“Вјерујем да ни данас такви не чине већину у БиХ. Ипак, не треба потцијенити постојање таквих снага”, закључио је Ђокић.

 

 

ФОТО АЛБУМ