САНКЦИЈЕ УДАР НА ПРОЦЕС ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА БиХ

SP logotip centralno

Социјалистичка партија осуђује одлуку одлазеће америчке администрације о увођењу санкција предсједнику Републике Српске  Милораду Додику и сматра је неприхватљивом јер руши све до сада успостављене демократске вриједности и принципе.

СП је позвала све европске земље да не прихвате позив одлазеће америчке администрације за увођење санкција према Републици Српској или било којем њеном демократски изабраном представнику, јер би таква одлука срушила све и досадашње напоре на европском путу БиХ.

Санкције према предсједнику Републике Српске Милораду Додику, видимо као удар америчке администрације на процес европских интеграција БиХ и због тога позивамо све земље чланице ЕУ да их не прихвате, наводи се у саопштењу Социјалистичке партије

Република Српска нема реакционарни режим, она је слободна демократска Република са високим нивоом успостављених демократских стандарда и вриједности, због чега нам није јасно шта је циљ овакве одлуке одлазеће америчке администрације и изнесених ставова америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак.

Јасно нам је да ће оваквим поступцима још више него до сада бити подстакнута негативна реторика у БиХ која ће дефинитивно развити нове подјеле којих до сада није било.

Реторика коју је одлазећа америчка администрација покренула санкцијама према предсједнику Милораду Додику само је ојачала његову позицију, јер грађани Републике Српске који су изашли на референдум о Дану Републике, сматрају да су ове санкције усмјерене и према њима, што је апсолутни удар на све до сада успостављене демократске стандарде.

Очекивали смо од америчких дипломата у БиХ да ће дјеловати у правцу побољшања односа, а они су их својим ставовима само погоршавали, продубљујући подјеле и доводећи земљу у нову опасност које ће дугорочно оптерећивати односе у БиХ, закључује се у саопштењу.