ЂОКИЋ: ИЗЕТБЕГОВИЋ ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ

20170304_122005_resized

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић је позвао бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да поднесе оставку на ту функцију и тиме манифестује одговорност према БиХ и покаже да је схватио да је направио велику грешку. У противном, каже он, може се очекивати само наставак продубљивања кризе у БиХ.

 

Он је оцијенио да су понашање Изетбеговића и његова самовоља штетни, те да су прави одговор на то одлуке и закључци Народне скупштине Републике Српске.

 

„Политичка криза коју је изазвао Изетбеговић угрозила је напоре који су у БиХ улагани посљедњих 21 годину, да се стабилизује друштво и на бази разумијевања и мира гради боља будућност за све грађане”, поручио је Ђокић са сјднице Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке пртије.

 

Ђокић је рекао је да очекује да ће српски представници у институцијама БиХ из Српске, који имају обавезу да заступају интересе српског народа, досљедно проводити закључке Народне скупштине Српске.

 

Он је додао да очекује да ће српски представници у институцијама БиХ из Српске проводити, како најновије закључке Народне скупштине Српске, тако и претходне о Тужилаштву БиХ, Уставном суду БиХ, високом представнику и многим другим питањима.

20170304_121950_resized

Ђокић је изразио очекивање да ће представници бошњачког народа у БиХ да промијене политика коју проводе, како би се вратили у политику сарадње кроз дијалог.

 

„Увјерен сам да ће Република Српска имати довољно мудрости да не насједне на трикове Изетбеговића и његове врхушке, која жели кризу јер мисли да ће кроз њу придобити пажњу међународне јавности, одакле ће доћи довољно јаки утицаји да у БиХ промијене нешто у корист њихове политике“, рекао је Ђокић у паузи сједнице Извршног одбора СП-а.

 

Он је навео да ће се све активности које се односе на нелегалан захтјев за ревизију тужбе против Србије у наредном периоду радити у интензивној сарадњи са институцијама Србије и да ниједан потез у будућности у вези са овим питањем неће бити повучен без договора са институцијама Србије.

 

 

„Република Српска не може да прихвати да се било ко може подићи изнад институција система и доноси одлуке у име институција, а које су од интереса за само један народ“, рекао је Ђокић.

 

Посебно је то, додао је он, застрашујуће ако се за то користи Предсједништво БиХ.

 

„Очигледно је да Изетбеговић у својој намјери није усамљен и да је ово осмишљен пројекат са циљем да се дестабилизује стање у БиХ и којим се жели створити криза како би се још једном привукла пажња свијета на БиХ“, сматра Ђокић.

 

Према његовим ријечима, у Републици Српској се морају повући одлучне мјере, како би се заштитили интереси Српске и њеног народа, као конститутивног народа у БиХ.

 

„Изетбеговић је овај пут своја оружја усмјерио и против Србије, те на тај начин дестабилизовао стање у региону, нарушавајући односе који су се почели стабилизовати између Србије и БиХ“, навео је Ђокић.

 

Када је ријеч о приближавању БиХ ка ЕУ, Ђокић је изразио опредјељеност за сарадњу са европским институцијама, те дјеловању да се БиХ приближи ка ЕУ.

 

„Желимо проводити европско законодавство овдје, али на бази важног принципа, који је у БиХ усаглашен и потписан и постао дио политике свих страна у БиХ, а то је механизам координације, који бошњачка страна не жели да прихвати као принцип на коме ће се градити односи БиХ и ЕУ“, рекао је Ђокић.

 

Он је поручио да је циљ Социјалистичке партије да да допринос очувању мира и развоја ове земље.

viber image