ЂОКИЋ: НАСТАВИТИ УСПЈЕШАН РАЗВОЈ „ЕЛЕКТРОПРЕНОСА“

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Mинистар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић на састанку са генералним директором Матом Жарићем и члановима управе те фирме.

Република Српска ће, као један од акционара „Електропреноса БиХ“, учинити све да помогне да та фирма, која даје важан значај укупном економском расту, превазиђе проблеме и да настави да се успјешно развија, рекао је данас министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
„Констатовали смо је предузеће врло успјешно у пословању, а проблеме који ће утицати на пословање у овој години рјешаваћемо и са Регулаторном комисијом за електричну енергију БиХ, како не би био угрожен позитиван тренд рада `Електропреноса`“, рекао је Ђокић након разговора са генералним директором Матом Жарићем и члановима управе те фирме.

Ђокић је додао да је важно да ово предузеће наставља активности развоја система и интерконекцију према државама у окружењу, те да су у току велике инвестиције.

„Важно је да је систем стабилан, да у пуном капацитету преузима сву расположиву енергију од наших произвођача, те да ту способност има и за наредни период, када ће се на мрежу укључивати и неки мањи и већи произвођачи“, рекао је Ђокић.

Он је с тим у вези напоменуо да је ријеч и о планираној изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, као и термоелектрана „Гацко два“ и „Угљевик три“.

„`Електропренос` стално улаже у људске ресурсе, развој капацитета и побољшава структуру квалитетним кадровима“, навео је Ђокић.

Генерални директор „Електропреноса“ Мато Жарић је поновио да су власници ове фирме два ентитета с којима је потребно рјешавати оперативне ствари у пословању.

„Нама је у наредном периоду важно да се донесе нови закона о електричној енергији, те да се истраје на путу који тражи Европска енергетска заједница“, рекао је Жарић.

Он је додао да је са Ђокићем разговарао и о санкцијама у енергетском сектору, те да се то, с позиције енергетике и стабилности система, неће осјетити захваљујући властитим инвестицијама „Елетропреноса“.

„У посљедње вријеме имамо велике проблеме на релацији према електропривредама јер неке ствари нису законски регулисане, односно електропривреде имају велике захтјеве за изградњу нових трансформаторских станица. То је често нереално“, рекао је Жарић.

Он је додао да ће се у будућем периоду то „пребацивање проблема“ са електропривреда на „Електропренос БиХ“ рјешавати заједно са ресорним министарствима.