Министри Ђокић и Глухаковић разговарали са градоначелником Брчког

????????????????????????????????????

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић је након састанка са градоначелниом Брчког Синишом Милићем изјавио да Брчко посједује респектабилне индустријске капацитете које би требало да стави у функцију, те додао да би, једна од пословних зона, бивши текстилни комбинат „Интерплет“ ускоро могао да се припреми за понуду заинтересованим инвеститорима.

Он је подсјетио да Република Српска има стратегију развоја енергетике до 2030. године у оквиру које је планирана и гасификација на њеној територији.

„Магистрални гасовод води од Бијељине до Бањалуке и Новог Града. Брчко, свакако, треба да се укључи у реализацију тог пројекта“, напоменуо је министар Ђокић.

Он је рекао да је на састанку истакао спремност Владе Републике Српске да финансира израду пројекта за изградњу моста у Kрепшићу на магистралном путу Брчко-Бањалука, у близини мјеста гдје је прије три године у поплавама уништен стари прелаз преко рјечице Тиње.

„Република Српска је протеклих година снабдијевала Брчко дистрикт електричном енергијом по цијенама знатно мањим од тржишних, те је на тај начин, на основу разлике у цијени, свим грађанима ове локалне заједнице донирала 27 милиона KМ“, напоменуо је министар Ђокић.

Он је додао да је то највећа донација која је од било кога стигла у дистрикт, те да би ускоро требао да буде постигнут договор о наставку сарадње у вези са снабдијевањем дистрикта електричном енергијом по повољним условима.

????????????????????????????????????

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је  да је Брчко дистрикт једини простор у БиХ који нема фискализацију и да је жеља Владе Српске да се уреди и ова област да би се отклониле сумње у вези са постојањем сиве економије, црног тржишта, поготово промета робе преко тржног центра „Аризона“.

Глухаковић је на конференцији за новинаре након састанка са градоначелниом Брчког Синишом Милићем, на којем је учествовао и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, указао на важност хармонизације прописа у области трговине, посебно у вези са прометом лож-уља на бензинским пумпама.

Он је навео да је једино у дистрикту дозвољен промет тог енергента на бензинским пумпама.

„Спремни смо да отклонимо све спекулације у вези са прометом лож-уља на подручју дистрикта. Промјеном Закона о трговини, Република Српска је знатно повећала износ средстава у буџету. Процјењује се да је остварено око 65 милиона КМ више у односу на период када се лож уље продавало на бензинским пумпама“, рекао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, Брчко је једина средина у БиХ која нема туристичку организацију посредством које би се, с обзиром на туристичке потенцијале дистрикта, могла унаприједити ова област.

„Овдје постоје и добри услови за унапређење ловног туризма, али претхдоно треба ријешити неке проблеме у вези са доношењем законског акта који би регулисао питања у том сегменту туристичке понуде“, напоменуо је Глухаковић.

????????????????????????????????????

Градоначелник Брчког Синиша Милић захвалио је министрима Ђокићу и Глухаковићу на спремности да допринесу даљем развоју ове локалне заједнице.

 

????????????????????????????????????