ВЛАДА СРПСKЕ ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШKУ KОМПАНИЈИ „АЛУМИНА“

01

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Влада одлучна да пружи пуну подршку управи и Управном одбору компаније „Алумина“, од којих очекује да координисано у свим линијама процеса рада воде ово предузеће и да сачувају његову позицију.

Истичући да се што прије мора прекинути блокада рачуна која наноси велике проблеме и већ је проузроковала вишемилионску штету „Алумини“, министар Ђокић је најавио да ће Влада Републике Српске већ почетком наредне седмице разматрати питања у вези са „Алумином“ и заузимати ставове, који ће бити у правцу пуне подршке одржавању процеса рада у овом привредном друштву.

Он је, након разговора са предсједником Управног одбора „Алумине“ Милорадом Мотиком и његовим сарадницима, оцијенио да је у цијелом овом случају до сада најисправнију одлуку од интереса за „Алумину“ и Републику Српску донио Окружни привредни суд у Бањалуци, који је наложио Основном суду у Зворнику да промијени свој став и да се деблокира рачун компаније.

„Основни суд у Зворнику до данас ту одлуку није извршио и сада имамо спор на релацији двије правосудне инстуитуције, што је недопустива пракса“, истакао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска има своје институционалне капацитете, уставне надлежности и одговорност пред грађанима и сви који су дио тог институционалног система треба да се понашају у складу с тим.

„И судови треба да буду свјесни те чињенице у сваком тренутку и да својим дјеловањем допринесу стварању амбијента за нормалан живот и пословање“, рекао је министар Ђокић.

Он очекује да Основни суд у Зворнику хитно дјелује и спроведе став Окружног привредног суда из Бањалуке, који је надлежан за претходни период, у којем је постојао однос између „Алумине“ и Укио групе из Литваније.

Он је истакао да ће у понедјељак, 24. априла, Окружни привредни суд у Бијељини заузети став у вези са питањем позиције Укио групе, односно о томе да ли уопште постоји потраживање на које се позивају Литванци и Основни суд у Зворнику.

„Није се могла десити таква пресуда Основног суда у Зворнику прије него што о овом питању одлучи Привредни суд Бијељина, који треба да ријеши базично питање да ли има потраживања“, рекао је министар Ђокић и додао да су се неке ствари догодиле преко ноћи на штету компаније „Алумина“.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Милорад Мотика нагласио је да је блокадом рачуна наступила ситуација много озбиљнија него што се чини, јер већ од појединих купаца и пословних партнера стижу крајња упозорења да се уговори морају поштовати.

Он је нагласио да компанија „Алумина“ има залихе да ради до уторка, 25. априла, и да би, уколико блокада рачуна потраје, производња стала.

Основни суд у Зворнику је 12. априла донио рјешење о блокади рачуна „Алумине“, а у корист привредног друштва „Павгорд“ из Фоче, саопштено је раније из ове компаније.

У саопштењу се наводи да је сврха блокаде да се намири контроверзно потраживање које је литванска Укио банка имала по кредитима датим повезаним литванским друштвима и додаје да „Алумина“ ни њена повезана лица нису имали никаквих бенефита по основу ових спорних кредита.

Зворник - "Алумина" - Ђокић