ПРОЈЕKАТ ОДСУМПОРАВАЊА ПРОДУЖАВА РАД ТЕРМОЕЛЕKТРАНЕ 20 ГОДИНА

Угљевик 1_485272067

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће постројење за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Угљевик“ вриједно 79.400.000 евра бити веома значајно јер ће продужити животни вијек Рудника и Термоелектране за најмање 20 година.

Министар Ђокић је након свечане церемоније отварања градилишта у простору Термоелектране рекао новинарима да је ријеч о првој инвестицији ове врсте у регији и једном од највећих еколошких пројеката.

„Овај пројекат ће допринијети заштити околине, унаприједити живот и здравље људи у регији. Република Српска крајње одговорно води сваку политику, па и ову политику подршке заштити човјекове околине, спроводећи европске директиве“, навео је министар Ђокић.

20170515_124605_resized

Он је увјерен да ће Српска на принципу заједничког интереса, кроз систем „Електропривреде“, моћи да финансира овај пројекат у наредном периоду.

„Веома сам срећан што овакав пројекат реализујемо са Јапаном, једном од најважнијих и најбогатијих земаља у свијету. Захваљујем им што су имали повјерења да са нама закључе овакав финансијски аранжман“, нагласио је министар Ђокић.

Директор Рудника и Термоелектране „Угљевик“ Ђорђе Поповић каже да ће радови трајати 35 мјесеци, али да су припреме почеле раније.

„За отприлике 30 мјесеци имаћемо готово постројење које је прошло технички пријем и пробу. Након тога ћемо ниво сумпордиоксида свести на мјеру која ће бити апсолутно безопасна за становништво, биљке и животиње“, оцијенио је Поповић.

Амбасадор Јапана у БиХ Kазуја Огава рекао је да му је драго што је Амбасада могла да допринесе пројекту одсумпоравања димних гасова у Термоелектрани „Угљевик“.

20170515_120316_resized

„Познато је да је Термоелектрана `Угљевик` један од највећих полутаната, тако да је наш циљ да се умањи загађење и да се унаприједи живот становника. С обзиром на то да БиХ жели да постане члан ЕУ, одсумпоравање ће бити важна ставка у достизању чланства“, навео је Огава.

Такинори Накамото, виши генерални менаџер компаније „Mitsubishi Hitachi Power Systems“ из Јапана која спроводи пројекат одсумпоравања димних гасова, истакао је да је циљ ове компаније да испоштује стандарде ЕУ и задате рокове.

„Имамо више од 300 референтних постројења која говоре у прилог томе да можемо да испоштујемо оно што се од нас захтијева“, додао је Накамото.

За пројекат одсумпоравања димних гасова Јапанска агенција за међународну сарадњу потписала је 2009. године уговор са БиХ за Јапански ОДА зајам од 200 милиона KМ.

У оквиру овог пројекта који ће, осим побољшања животне средине, допринијети и остваривању еколошких стандарда потребних за улазак у ЕУ у будућности, прво постројење за одсумпоравање димних гасова у БиХ биће постављено у Термоелектрани „Угљевик“.

20170515_123450_resized