Страдање припадника ЈНА у „Тузланској колони“ ове године само у Бијељини

tuzlanska_356251969

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, данас је на гробљу Пучиле у Бијељини одата почаст припадницима ЈНА страдалим прије 25 година у „Тузланској колони“ када је у муслиманском нападу убијено 59 и рањена 44 војника.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите који је уједно предсједник Владиног Одбора Миленко Савановић изјавио је да су српски војници и официри у Тузли страдали без кривице, само зато што су били у униформи ЈНА, која је још била легитимна и легална да брани уставни поредак тадашње државе.

„Поубијали су их припадници `Зелених беретки`, тузланског МУП-а, ТО и `Патриотске лиге`, потомци оних који су у Другом свјетском рату били у `Ханџер дивизијама` и чинили зла српском народу, заједно са усташама НДХ“, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, то говори о примитивизму и колико је тај варварски чин био разрађен да – представници Муслимана пуцају у бившу заједничку државу у којој им је дата конститутивност и гдје су били признати као народ.

Савановић је рекао новинарима да је обиљежавање страдања војника ЈНА одржано у Бијељини јер у Тузли показују најнижи облик достојанства када је у питању одавање почасти жртвама и истакао да српска страна није могла ићи испод прага достојанства, поштовања српских православних обичаја и постављања спомен- обиљежја звјерски ликвидираним војницима.

„Показали смо и доказали, да цивилизована свјетска јавност и сама јавност у Тузли види, да практично нису хтјели да нам дозволе постављење спомен обиљежја, а ни безбједносна ситуација није била добра“, рекао је Савановић.

Он је најавио да ће, када се обезбиједи постављање спомен-обиљежја са именима страдалих и када свештеници буду могли да обаве православни чин, одавање почасти страдалим поново бити организовано на мјесту злочина у Тузли.

„Суштина је у томе да они хоће по сваку цијену да прикажу да ту није било жртава и да је то, како кажу, пренадуван и измишљен злочин“, оцијенио је Савановић и подсјетио на одбијање више захтјева да се на мјесту страдања постави спомен-обиљежје.

У обраћању испред Спомен-костурнице у Бијељини, министар је убице невиних у Тузланској колони назвао звијерима и учесницима паклене завјере, а слободарски српски народ позвао да учи из историје и чува јединство и Републику Српску као зјеницу ока.

„Идеал слободе нема цијену и ми немамо времена за нејединство јер истина је разоткривена деведесетих година прошлог вијека“, рекао је Савановић и истакао да су се тада пробудили и почели да убијају они који су за раније злочине над Србима били амнестирани у заједничкој држави.

Министар је рекао да живи у увјерењу и нади да ће цивилизовани и патриотски народи као снага у цивилизованом свијету спознати истину и да ће правда побиједити.