Потписан Меморандум о разумијевању са ГИЗ-ом

Potpisivanje Memoranduma Giz 1_055070037

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и директорица канцеларије за БиХ и Црну Гору Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) Бригит Хојел – Ролф (Brigitte Heuel – Rolf) потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању на пројекту ProLocal укупне вриједности 13 милиона евра којим ће подршку добити 20 локалних заједница у БиХ.

Министар Ђокић је рекао да ће из пројекта ProLocal бити финансирана мала и средња предузећа из осам локалних заједница у Републици Српској и то из: Приједора, Прњавора, Дервенте, Градишке, Лакташа, Козарске Дубице и Српца.

„У Републици Српској, као и у БиХ, МСП имају доминантну улогу и увјерен сам да ће подршка коју ГИЗ даје предузећима из области дрвопрераде, металопрераде, агробизниса и туризма побољшати пословање предузећа у овим значајним секторима за Српску и омогућити остварење њихових бољих резултата“, рекао је министар захваљујући се на досадошњој изузетно значајној подршци ГИЗ-а и њемачке владе.

Он је истакао да је сада право вријеме за пројекте које подржавају ГИЗ и њемачка влада, јер је видљива „борба многих субјеката за постизање бољих резултата и пословног успјеха“.

„Два од четири сектора који ће бити подржани, а посебно дрвопрерада, имају све боље резултате што утиче и на вриједност извоза који остварује Република Српска, његову структуру и земље у које се извози производи из Српске“, нагласио је министар.

Он је рекао да ће потписани меморандум омогућити јачу техничку подршку јачању конкурентности МСП путем јачања капацитета Министарства за координацију институција релевантних за примјену европског Акта за МСП у Републици Српској и обезбјеђења подршке одабраним иницијативама за унапређење пословног окружења за МСП у одабраним дјелатностима (дрвопрерада, металопрерада, пољопривреда и туризам).

„Ми смо показали своју опредјељеност и спремни смо да МСП у наредном периоду добије већи значај са аспекта цјелокупног друштвено-економског раста и кроз нове видове подршке за коју ће нам, поред буџетских средстава, бити потребна и добродошла средства из пројеката које реализују Европска унија и ГИЗ“, закључио је министар Ђокић.

4d65b3b4-85d8-4067-bb10-93d67a18ce67#Потписивање Меморандума#Састанак са представницима ГИЗ а