ЂОКИЋ: ФУНКЦИОНИШЕ КОАЛИЦИЈА СП, СНСД И ДНС – ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС СРПСКЕ

viber image

Одлука којом је Народна скупштина РС одбацила одлуку Владе да акције у Рудницима жељезне руде „Љубија“ буду продате „Израел инвестемнт групи“ је штетна по Српску са више аспеката.

Она је финансијски штетна и пропуштена је изузетно добра шанса за убрзани развој РС и отварање хиљада радних мјеста, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС и лидер СП-а Петар Ђокић.

* ГЛАС: Шта би РС добила да је одлука Владе прихваћена?

ЂОКИЋ: Послије приватизације „Телекома Српске“ и Нафтне индустрије РС, ова приватизација је трећа по вриједности трансакције која је у понуди „Израел инвестемнт групе“ достизала 157 милиона КМ. Одлука Народне скупштине је против интереса РС јер је онемогућила да идемо у реализацију развојних пројеката на бази новца  od prodaje akcija. Prodavali смо акције у мртвом предузећу, које има 11 запослених, губитак већи од 500.000 КМ у 2016. години и нема никакву перспективу да се развије зато што је основним уговором из 2004. године који је донијела тадашња Влада, а садашња опозиција у РС. Тадашња је Влада је тиме практично потпуно угасила „Љубију“ и дала је у наручје компанији, која се показала као монополиста и неко ко жели да оствари максимални утицај и доминацију и да се издигне изнад институција РС.

* ГЛАС: Да ли уговор из 2004. године којим је данашњи „Арселор Митал“ уведен у посао у Приједору са ове дистанце можемо тумачити као сјеме које је произвело данашње проблеме у руднику „Љубија“?

ЂОКИЋ: Апсолутно. То је основни уговор који је веома штетан за интересе РС и он никада није смио бити закључен на тај начин јер у њему нема ниједног излазног рјешења за „Љубију“ и за РС. У претходних седам-осам година трајала је интензивна активност у покушају да дође до промјене оснивачког акта, али безуспјешно. Најважнији дио тог уговора је члан десет да би се омогућило да власници у заједничком предузећу одлучују консензусом о расподјели добити и да „Љубији“ буду враћена права да може да се бави експлоатацијом жељезне руде или других минералних сировина на подручју приједорског базена. То је „Арселор Митал“ одбијао, јер је био свјестан шта би значило да се одрекао нечега што је добио и пригрлио. Зато не допушта промјену основног полазишта насталог 2004. године. Очекивао сам да ће радници „Арселор Митала“ изаћи на протесте и тражити веће плате, јер они добро знају да тамо има много више добити, да је резултат њиховог рада далеко вреднији и да је цијена руде коју они производе и испоручују у Зеницу реално много виша на тржишту него што се приказује.

* ГЛАС: Да ли је ту ријеч о трансферним цијенама?

ЂОКИЋ: Основано сумњамо да јесу. Пореска управа је то на основу међународно верификоване методологије установила у поступку који је провела у „Арселор Миталу Приједор“ за прву половину 2010, 2011, 2012. и половину 2013. године. Пореска управа је утврдила  да је „Арселор Митал“ користио трансферне цијене и на тај начин утајио порез чији је износ са каматама 49 милиона КМ. Суд је, међутим, то рјешење ставио ван снаге и вратио на поновни поступак Пореској управи. Она мора наставити поступак с тим да ће сада морати контролисати и половину 2013. и 2014, 2015, 2016. и ових неколико мјесеци 2017. године. Нико нема право да ослободи било кога плаћања пореза, а „Арселор Митал“ је у понуди коју је достављао у намјери да учествује у куповини акција „Љубије“ тражио да се, у случају да они буду одабрани као купац, Влада одрекне даљег вођења поступка. То значи да је неко тражио да се начини кривично дјело.

* ГЛАС: Много полемике је вођено у вези са референцама и искуством „Израел инвестмент групе“ у рударској индустрији. Да ли је њихова понуда била кредибилна?

ЂОКИЋ: Са становишта онога што су нам доставили не можемо и немамо право да сумњамо у њихову кредибилност. Ако неко долази са легалне адресе, доноси званичну и потпуну документацију онда ту нема ништа спорно. Неспорно је да „Израел инвестмент група“ долази са Доминиканских острва, али је и „Митал“ 2004. дошао такође као оф-шор компанија са Холандских антила. Инвестициони фонд са Кајманских острва је купио „Бањалучку пивару“. Имамо јасне податке ко заступа „Израел инвестмент групу“ и не можемо унапред да их одбијемо и да кажемо ваша документа нису вјеродостојна када су она оригинална и овјерена код надлежних тијела. „Арселор Митал“ с друге стране није дао уредну понуду. Тражили смо да се прецизно изјасне колико ће инвестирати и запослити људи у периоду од три године, а они су навели план за десет година. То је елемент да таква понуда буде одбачена. Тражили смо и гаранције за озбиљност понуде и за добро извршење посла, али ниједну нису дали наводећи да је њихово име гаранција. Поштујем их као респектабилну свјетску компанију, али на основу чега их сутра можете обавезати и тражити заштиту својих права ако вам нису дали никакву гаранцију. За разлику од њих „Израел инвестмент група“ је дала јасну и гаранцију и банкарску гаранцију и  понудила пет свјетских банака да ми одаберемо путем које желимо да буде обављен трансфер новца за акције.

* ГЛАС: Да ли сте послије одлуке у парламенту разговарали са представницима „Израел инвестмент групе“?

ЂОКИЋ: Не.

* ГЛАС: Да ли је било планирано да сва 92 милиона КМ за акције буду искоришћена за буџетску потрошњу?

ЂОКИЋ: Планирали смо да најмање 30 милиона вратимо привреди РС. Желио сам да подупрем развој Агенције за развој малих и средњих предузећа и да је претворимо у државну развојну агенцију, додијелимо јој новац и да она помаже развој малог и средњег бизниса у РС. Имајући у виду колико нас је у претходним годинама на основу примјене акционих планова за запошљавање коштало једно радно мјесто, да смо тих 30 милиона КМ дали у привреду с циљем да новац могу користити они који ће запослити нове раднике добили бисмо око 10.000 нових радних мјеста. Да ли је вриједјело одбацити понуду која вам даје 10.000 нових радних мјеста у РС? Мислим да то није требало да се деси, али то је напросто био неки врло необичан притисак који се развијао претходних дана према онима који су размишљали да ово треба подржати, а таквих сигнала смо имали и од људи из опозиционих странака.

* ГЛАС: Ко је вршио тај притисак?

ЂОКИЋ: Не могу да дефинишем са којих адреса је ишао притисак, али је неспорно да се нешто необично догађало у посљедња два-три дана па и да на дан када је одлучивано у парламенту неко подигне раднике сасвим другог предузећа које нема везе са продајом акција „Љубије“. Нисмо продавали удио у заједничком предузећу са „Арселор Миталом“, али неко дигне њихове запослене стварајући утисак да се подигла велика компанија и да су забринути. Ту забринутост је вјештачки створила управа „Арселор Митала“, иако њих нико није угрозио, нити је било шта учињено против њиховог интереса. Они и даље остају власници 51 одсто заједничког предузећа и имају експлоатациона права. Они само добијају новог партнера који је спреман да донесе новац за улагање у „Љубију“ који није имала Влада. Али, инвестирање тог новца подразумијевало је и подјелу добити, а „Митал“ је показао своју димензију монополисте када је не питајући „Љубију“, која има 49 одсто власништва, да ли то одговара нашим интересима подигао раднике заједничког предузећа. Овдје се ради о крајње некоректном односу „Арселор Митала“ у односу на прекоректан однос Владе који је имала све ове године према њима. „Арселор Митал“ је веома добру намјеру Владе, која је у националном интересу РС, користећи линије утицаја пренио чак и на дио посланика већине.

* ГЛАС: Како коментаришете став ДНС-а, а посебно изјаву њиховог лидера Марка Павића који је рекао да је сва кривица на Вашем министарству?

ЂОКИЋ: Апсолутно то одбацујем и то није тачно. Све је ово одлука Владе РС. Ако ћемо говорити о чињеницама, онда треба имати у виду да су се у јуну 2016. Милорад Додик и Марко Павић договорили да се настави конкурентски поступак и ми смо га расписали и прибавили понуде два понуђача. Када се видјело да опет „Арселор Митал“ није дао бољу понуду, онда је ДНС тражио да се тај поступак не води даље и да не иде у парламент. Влада је принуђена да ове године заврши ту причу у складу са програмом економских мјера за наредне три године, који подразумијева настављање процеса власничке трансформације осим у неколико стратешких предузећа. За програм економских мјера је у парламенту гласала комплетна владајућа коалиција, а сада се ДНС повукао. ДНС је све вријеме говорио да би било добро када би акције „Љубије“ могао купити „Митал“. И ја сам желио да „Митал“ да бољу понуду. Помагали смо колико смо могли „Миталу“, али они су уздржани и не желе да дају новац РС. Они настоје да узму новац из РС и да извуку што више капитала.

* ГЛАС: У којој мјери су нарушени односи у коалицији и да ли сте разговарали са Милорадом Додиком и Марком Павићем?

ЂОКИЋ: Са Додиком јесам, срели смо се кратко. Коалиција за сада функционише и на сједници Владе смо радили нормално. Не видим да имамо велику кризу, али мислим да ће ово негативно утицати на будућност наших коалиционих односа.

* ГЛАС: Да ли ћете тражити састанак коалиције?

ЂОКИЋ: За сада нећу тражити ништа. Ако жели неко други нека закаже састанак. Учинио сам огроман напор и врло сам поносан на то да сам се борио двије године да дођемо у ситуацију да реализујемо приватизациони пројекат вриједан 157 милиона КМ и да акције мртвог предузећа претворимо у велики новац који би служио развоју РС.

Берза једина опција

* ГЛАС: Да ли ће бити настављен процес продаје акција „Љубије“ и на који начин?

ЂОКИЋ: Влада још није разматрала који би сљедећи корак могао бити. Ако остане при томе да жели да прода акције, а мислим да ће остати, једини начин је да их изнесе на аукцију на берзу. У том случају, међутим, нема више развојне димензије, јер купац нема обавезе запошљавања и инвестирања и рока у којем то треба учинити.

Влада има већину

* ГЛАС: Како оцјењујете став опозиције да је Влада одлуком Народне скупштине остала без већине?

ЂОКИЋ: Не бих се сагласио са тим. Влада је за своју одлуку добила већи број гласова, него они који су били против. Однос снага у парламенту је на страни Владе РС. Не видим разлог да би ова коалиција требало да се распадне, али је тачно да су се појавили озбиљни проблеми, које треба превазићи.

Comments

    No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Fields marked * are mandatory.