Министар Ђокић разговарао са трговинским савјетником аустријске амбасаде у БиХ Филипом Купфером

01

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са трговинским савјетником аустријске амбасаде у БиХ Филипом Купфером (Philippe Kupfer) о даљем јачању сарадње између Аустрије и Републике Српске.

Министар је истакао да Република Српска има интензивну пословну сарадњу са Аустријом, те да је Aустрија по обиму улагања трећи страни улагач у Српску, са укупним инвестицијама од 606 милиона КМ, а по обиму спољно-трговинске размјене са Републиком Српском налази се на седмом мјесту.

„У више градова Српске остварене су значајне инвестиције, производња је имала константан раст и ресорно министарство ће пружити пуну подршку да се таква сарадња његује и развија и у будућности”, навео је министар.

Министар је нагласио да Српска представља веома повољно подручје за улагање због изузетно повољних цијена електричне енергије и ниске стопе пореских оптерећења, нарочито у области текстилне и индустрије коже и обуће, гдје Српска нуди најповољније услове у региону.

„Поред тога, расположиви су бројни капацитети за производњу, те квалитетна радна снага, што укупно представља снажне стимулативне факторе који могу подстаћи инвеститоре да дођу да развијају нове инвестиције или да унаприједе постојеће”, рекао је министар.

Министар је навео да у области обновљивих извора енергије потенцијал није у довољној мјери искориштен и да постоји много простора за сарадњу, те као примјер добре сарадње у овој области истакао пословне односе са аустријском компанијом „Келаг” која, заједно са компанијом „Интеренерго” из Словеније, успјешно реализује пројекте у Српској.

„Изградњом ХЕ „Новаковићи” и МХЕ „Запеће” на ријеци Угар, компанија „Келаг” је показала да је респектабилан инвеститор” рекао је министар и додао да очекује да ова компанија ускоро заврши реализацију пројекта изградње ХЕ „Медна”, чија вриједност инвестиције износи око 20 милиона евра.

Трговински савјетник аустријске амбасаде у БиХ Филип Купфер је истакао да заступа интересе аустријских инвеститора и компанија у Републици Српској и БиХ, те да ће аустријске инвеститоре упознати са бројним предностима улагања у Републику Српску.