САВАНОВИЋ: БИТКА НА СУТЈЕСЦИ ПРИМЈЕР КАКО СЕ БРАНИ ЖИВОТ И ПРОСТОР

00

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас на Тјентишту, гдје су обиљежене 74 године од Битке на Сутјесци, да је ова битка синоним борбе за слободу и примјер будућим генерацијама како треба бранити живот и простор.

„Ова битка показује – када је човјеку живот угрожен, колико има јак дух да се одбрани од зла“, рекао је Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Савановић је у Долини хероја подсјетио да се у опсади 120.000 њемачких војника нашло 19.000 партизана међу којима је било 3.000 рањеника.

09

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је жаљење што све организације са просторе бивше Југославије, које баштине традицију НОР-а, нису присутне данас на Тјентишту.

Он је подсјетио да је Социјалистичка партија почела обиљежавати годишњицу Битке на Сутјесци 1997. године и да су тада све организације биле заједно.

„На бази различитих погледа према посљедњем грађанском рату у Југославији дошло је, нажалост, и до различитог односа према антифашистичким тековинама и догађајима из НОР-а. Лично сам чинио напор да их уједним, али је очито да је велики утицај странака и политика унутар тих организација“, рекао је Ђокић.

Он је позвао све који његују тековине антифашистичке борбе да убудуће заједно обиљежавају значајне датуме.

Обиљежавању 74 године од Битке на Сутјесци, највеће битке у Другом свјетском рату у тадашњој Југославији, присуствовало је више стотина поштовалаца партизанског покрета за које је одржан историјски час.

Са Тјентишта је још једном послата порука да је Битка на Сутјесци симбол заједничке борбе југословенских народа несаломивог духа партизана, њихове жилавости, храбрости и способности да се супроставе седмоструко јачем непријатељу.

10

У пробоју њемачког обруча на Сутјеци учествовао је и Бранислав Љумовић /90/ из Подгорице, који је тада имао 16 година.

„Завршна битка одиграла се овдје на Тјентишту. Када бисте посјекли неку од старих букава пронашли бисте мноштво гвожђа од бомби и метака“, каже Љумовић.

У Долини хероја на Тјентишту вијенце су положиле делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик предсједавајућег Предсједништа БиХ Славко Вучуревић, представник Амбасаде Руске Федерације, те делегације СУБНОР-а Републике Српске, СУБНОР-а Црне Горе и представници општине Фоча.

 

ФОТО АЛБУМ