ЂОКИЋ: СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ ДА СПРИЈЕЧЕ УСВАЈАЊЕ ИЗМЈЕНА КРИВИЧНОГ ЗАКОНА БиХ

viber image

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић апеловао је данас на српске посланике у Парламентарној скупштини БиХ да спријече усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ.
Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да дијели мишљење свих оних који су изразили забринутост због чињенице да су српски министри у Савјету министара БиХ дозволили да буде пуштен у даљу процедуру закон за којег нема базне сагласности у Републици Српској.

Он је оцијенио да је овакав приступ српских министара у Савјету министара БиХ апсолутно непримјерен и неприхватљив за све у Републици Српској.

Ђокић је нагласио да они који су учинили овај лош гест треба да извуку поуке и да никада више ни они, нити било ко други учествује у доношењу одлука које иду на штету виталних интереса Српске.

“Ово није први преседан ове врсте, али је преседан са тешким посљедицама које могу погодити Српску уколико би тај приједлог закона био подржан у даљој парламентарној процедури. Српски мистри у Савјету министара су на овај начин показали неодговорност према Српској и њеним интересима, као и политици коју проводи Република Српска, а која је повезана са облашћу коју покушава да уреди тај закон”, нагласио је Ђокић.

Он је рекао да сви народи у БиХ треба да се суоче са питањем злочина почињених у протеклом рату, те да се процес суочавања мора десити истовремено без обзира на обим злочина и број жртава, оцијенивши да се том питању приступа различито и да у том смислу постоје различите праксе од међународних и домаћих судова.