Не заборавите страдање Срба на Јадовну 1941. године

savanovicJadovina_514831715

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић присуствовао је  код Шаранове јаме на Велебиту обиљежавању “Дана сјећања на Јадовно 1941. године” и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Независне Државе Хрватске.

Обраћајући се присутним министар Савановић је навео да су злочини усташа били свирепи, да су убијана дјеца, што ми у свијести српског народа морамо имати и никада не смијемо заборавити.

Парастос је служен за 38.010 православних Срба убијених у комплексу овог система усташких логора, а потом су предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар Савановић, те потомци жртава и бројни ходочасници положили вијенце.

Након парастоса, учесници овог скупа обишли су јаму под Гргиним Бријегом, уз коју је постављен часни крст који је освештан у Храму Светог Саве у Београду. Потом су у Чачића доцу посјетили и часни крст, који је постављен 2012. године, на мјесту гдје је некада био сабирни логор Јадовно.

У повратку су посјетили Меморијални центар “Никола Тесла” у Смиљану, након чега је у селу Медак, поред Манастира Усјековања главе Светог Јована организовано послужење.

Организатори овог молитвеног окупљања су Удружење “Јадовно 1941” и Епархија горњокарловачка.