ЂОКИЋ: ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНО ПОДИЗАЊЕ ОПТУЖНИЦЕ

viber image

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изјавио је Срни да је подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике политички мотивисано и представља снажан притисак на Републику Српску.
Ђокић је нагласио да, осим политичког, не постоји ниједан разлог да би се могао водити такав поступак, те напоменуо да је одлуку о одржавању референдума донијела Народна скупштина Српске, у складу са Уставом и законима.

Он је упозорио да је у БиХ присутна селективна правда, те да такве ствари само погоршавају политичке односе у земљи, што се касније одражава на све остале сфере живота – економију и друга кретања значајна за стабилност.

„Мислим да ће ова одлука /о подизању оптужнице у вези са референдумом/ дугорочно донијети само нестабилност и не може ништа разријешити зато што грађани Српске желе 9. јануар да славе као свој празник, а исто тако знамо да грађани у Федерацији желе да славе 1. март“, рекао је Ђокић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом у Републици Српској.

Њих Тужилаштво терети да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, као службена лица у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике.