ЂОКИЋ: СУД БиХ ДАО МОГУЋНОСТ ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА У ЗЕМЉИ

29366

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је Суд БиХ, одбијањем оптужнице Тужилаштва БиХ против чланова Комисије комисије за референдум о Дану Републике Српске за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ, отворио могућност стабилизацији односа у БиХ.

Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да је то велики успјех политике и грађана Републике Српске, те да у Српској данас нико не ликује због те одлуке.

„Јасно говоримо колико смо били у праву када смо говорили да Српска и њени грађани имају право да се демократски изјасне о сваком питању путем референдума и да то никоме не би требало да буде сметња“, рекао је Ђокић одговарајући на питање зашто је од 108 неспроведених одлука Уставног суда Тужилаштво БиХ водило истрагу у случају „референдум“.

Он је додао да је Српска свјесна своје улоге и одговорности, те да то није „хибридна структура“, већ продукт воље грађана и народа који створио Републику Српску и рекао да је Српска мјера за његову сигурност, равноправност, слободу и трајност, те да се једнако тако треба да осјећају и они који живе у другом ентитету.

„То је једини начин да у разумијевању, сарадњи и поштовању реалности у овој земљи живимо у будућности“, оцијенио је Ђокић.

Он сматра да нема будућности ако се та реалност буде кидала. „Неко је покушао политичким дјеловањем на Уставни суд и Суд БиХ да ту реалност поништава, али није успио“, додао је Ђокић.

Он је навео да је Влада Српске одлучила да неће прекидати рад током августа.

„Континуирано ћемо радити, а ја ћу као министар у оквиру распореда кога смо усагласили у Влади, бити одсутан у првој недјељи августа“, рекао је Ђокић.