Бањац: Обновама школа треба озбиљно приступити

3

Драган Бањац, в.д начелник Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт у Градској управи Града Бања Лука је  рекао  да је за суфинансирање санације објеката основних школа и материјалне трошкове у овој години планирао 65.700 КМ.

 

Он је додао да обновама школа треба озбиљно приступити у наредном периоду.

 

Бањац је истакао да ће током јесени снимити стање у свим основним и средњим школама у Бањалуци, како би дефинисали право стање и установили шта је неопходно урадити у наредном периоду.

„Свјесни смо ситуације у којима се школе налазе, ово је сигурно мали износ, јер школама је потребно  и заслужују  много више,“ рекао је Бањац и додао да треба системски приступити овом проблему и  да је укључивање Владе РС неопходно.

 

Ове године  ће за ОШ “Ђура Јакшић” за изолацију зидова и демит фасаду, Град издвојити 30.000 КМ, док ће санацију равног дијела крова ОШ “Георги Стојков Раковски” суфинансирати са 10.000 КМ.

 

Град ће финансијски подржати и санацију дијела објекта ОШ “Иван Горан Ковачић” са 13.600 КМ, затим уређење игралишта у дворишту и постављање ограде у школи “Милош Црњански” са 3.300 КМ и санацију санитарног чвора ОШ “Петар Кочић” у Колима у износу од 4.900 КМ.

 

-Средства ће бити издвојена и за финансирање других ситнијих радова, односно материјалних трошкова по захтјевима школа – рекли су у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт. Ово одјељење је почетком године запримило захтјеве основних школа у вези са санацијом школа, размотрило све приспјеле захтјеве и по обезбјеђењу додатних средстава ребалансом буџета у јуну – сачинило план за подршку у санацији и реконструкцији основних школа.

 

Иначе, Град Бања Лука,у складу са надлежностима и могућностима, обезбјеђује дио средстава за инвестиционо-текуће одржавање, материјалне трошкове школа, за такмичење ученика на градском нивоу, као и трошкове учешћа ученика са подручја града на регионалном такмичењу за основне школе.

 

Када су у питању средње школе, Град у буџету издваја средства за њихове материјалне трошкове.