Бањац: Циљ боља подјела средстава за спорт

viber image

Свих 256 клубова и градских савеза имаће прилику да учествује у изради коначне верзије “Програм развоја спорта Града Бањалука за период 2018-2022. година“, чији су нацрт јуче представили представници Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Града Бањалука.

 

Градоначелник Бањалуке формирао је тим за израду нових критеријума финансирања спортских клубова и спортских манифестација на чијем је челу Дејан Травар. Како је Травар рекао, основни циљ пројекта је што транспарентнији и што правичнији начин подјеле новца спортским организацијама. Овај радни документ проћи ће комплетну процедуру, прво ће ићи у јавну расправу, затим пред Савјет за спорт, а тек онда на Скупштину, чија сједница би требало да буде одржана у октобру.

 

“ Оно што је најбитније јесте да је он јаван и да је подложан промјенама, међутим, свако онај ко буде желио да утиче на њега мораће да их јавно аргументује, што и јесте наш циљ. Циљ овог пројекта јесте да се уведе правичност у расподјели буџетских средстава, да покушамо учинити све да спрот буде доступан свима и да се манифестације које завређују пажњу финансирају у складу са значајем који имају. Један од циљева је и да уведемо неке нове категорије којих раније није било, а које ћемо покушати финансирати са нивоа локалне заједнице. Покушаћемо на други начин него што је то до сада било“, рекао је Драган Бањац начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Града Бањалука.

 

Осим расподјеле новца, те суфинансирања манифестација које се одржавају у Бањалуци, представљен је и пројекат “Спорт доступан дјеци“, кроз који ће, уколико буде усвојен, што већем броју дјеце бити олакшан приступ спорту.

 

Бањац је нагласио да је у овом тиму најмање људи из Градске управе те да окосницу тима чине из спортских организација и медија. Навео је да је овај пројекат надоградња старих идеја које су већ постојале у Градској управи.

 

Као критеријуми за класификацију спортова за финансирање предложени су категорија спорта, традиција спорта у граду, постигнути резултати у протеклој такмичарској години, број екипа у редовном систему такмичења, организација такмичења и развијеност спорта.

 

Спортови су подијељени у пет категорија, представљени су и модели по којма ће се вршити бодовање. Екипни спортови ће имати одређену предност у бодовању над појединачним, као и олимпијски над неолимпијским. За прву категорију предложени су: атлетика, кошарка, одбојка, пливање, рукомет и фудбал.