Савановић: Економски јачати учешће жена у предузетништву

?

Mинистар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић  отворили су данас у Београду Регионалну конференцију о женском предузетништву у Србији, Црној Гори и БиХ на којој су истакли потребу већег учешћа жена у предузетништву и њиховог економског јачања.

Савановић је навео да је у Републици Српској 30 одсто жена у пословном свијету, а 40 одсто у радној популацији, и да Српска има озбиљан приступ овом питању, развија га и тражи начин да увећа учешће жена у предузетништву.

Он је истакао да је Влада Српске још 2012. године донијела програм активности за развој женског предузетништва и развијала га кроз програм Пригап, посредством Министарства индустрије, енергетике и рударства.

“Постоје код неких одређене предрасуде када је ријеч о женској популацији да не могу да се носе са неким развијеним индустријама, тешком привредом, информационим технологијама, него углавном да њима остају услужне дјелатности или нешто слично”, рекао је Савановић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске опредијељена и учиниће све да овај програм ојача и успије и да омогући да жене буду равноправне и имају једнаке шансе.

“Оне су мајке, оне рађају живот и зато имају додатно поштовање од свих нас који се бавимо јавним радом”, закључио је Савановић.

Регионалној конференцији присуствује више од 100 предузетница и предузетника из Србије, Црне Горе и БиХ, представници привредних комора, локалних самоуправа, институција и невладиног сектора.

Циљ конференције је охрабривање жена да се отисну у предузетничке воде, подстицање дијалога свих релевантих субјеката у друштву о тренутној ситуацији и перспективама женског предузетништва, утицање на креирање повољног пословног абмијента за развој женских предузећа, али и помоћ умрежавању предузетника из Србије, Црне Горе, БиХ и региона.

Организатори конференције су невладине организације Центар Спектар, “Корак даље” и “Јелек”, а покровитељ Влада Србије.

b90a2372-30d0-478c-8812-96a09b1130b0#Конференција о женском предузетништву#beograd 2