ГОЈКОВИЋ: ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ФОНДУ СОЛИДАРНОСТИ ОДЛИЧНА ИДЕЈА

20151102173028_334117

Посланици у Народној скупштини Републике Српске размотрили су синоћ Приједлог закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је предлагач предсједник Републике Српске.
Посланик Социјалистичке партије  Зденка Гојковић каже да је до сада дијагностификовано 130 ријетких болести у свијету, оцијенивши да је одлична иницијатива предсједника Српскеза доношење наведеног закона.

“Важно је што ће се моћи пружити адекватна здравствена заштита за дјецу. Усвајањем овог закона биће побољшана ситуација у здравственом систему”, рекла је Гојковићева.

Овим законом требало би да се омогуће дијагностика и лијечење обољеле дјеце у страним земљама у којима дјелују здравствене установе у којима је то могуће.

Одредбе овог закона односе се на дјецу, која су осигураници Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Српске, а којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у у другим здравственим установама са којима ФЗО има потписан уговор.

Законом се уређује оснивање, статус, дјелатност и организација посебног фонда солидарности за финансијску подршку у циљу дијагностике и лијечења обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.