Откривен споменик борцима за слободу Невесиња

Невесиње - откривен споменик борцима за слободу 1

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко  Савановић рекао је, након откривања  Споменика борцима за слободу на градском тргу у Невесињу, да су сви догађаји славне историје записани на овом споменику у Невесињу, од Невесињске пушке, Улошког устанка, балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата.

“У већини времена за нас је слобода била мисаона именица, али је увијек била борба за слободу, за вјеру и за отаџбину. Слобода је константа за коју се морамо борити и кад је рат и кад је мир. У миру се морамо борити јединством и економским развојем, а ако, не дај Боже, дође до рата и ту ћемо бити јединствени”, рекао је Савановић.

Он је навео да су кроз историју сви нападали на Херцеговину.

“Ко каже да смо ми агресори када су на Митровдан 1992. и `94. нападнуте српске светиње и српска огњишта, српске породице. Када смо били уједињени тада су и народ и политика и Војска били јединствени у одбрани свог простора и слободе”, рекао је Савановић.

Он је нагласио да је из Осме моторизоване херцеговачке бригаде погинуло 470 најбољих бораца који су дали живот за слободу.

Споменика борцима за слободу Невесиња откривен је поводом обиљежавања „Митровданских битака на невесињском ратишту 1992. И 1994. године” које организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.