Порука Министра Савановића поводом 3. децембра, Свјетског дана инвалида

Zaposljavanje-ljudi-sa-invaliditetom_217135385
Поводом 03. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић упућује поруку:
„Обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра од великог је значаја за наше друштво јер има за циљ да промовише разумијевање проблема инвалидитета.  Да нас подсјети на потребну сталну  подршку за достојанство, за права и за добробит особа са инвалидитетом.
Обиљежавањем овог датума подстиче се  подизање свијести о значају  интегрисања  особа са инвалидитетом у све аспекте живота наше заједнице, са крајњим циљем  потпуног и једнаког уживања људских права и учешћа у друштву особа са инвалидитетом, како у политичком, тако и економском и културном смислу.
Влада Републике Српске показала је да препознаје потребе особа са инвалидитетом и у свим сферама нашег друштва ради на побољшању услова њиховог живота.
Донесен је закон и формиран  Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида са значајним резултатима. Путем новчаних стимулација  досад је запослено  2.029 инвалида (од тога 1.483 РВИ)  за што је утрошено 5.660.088,76 КМ, а посебно значајним чини се поврат  доприноса  послодавцима  за запослене инвалиде, за што је досад издвојено чак  21.779.931,55 КМ.
Влада РС, заједно са Заводом за запошљавање, од 2012. године проводи посебан  Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца, незапослених демобилисаних бораца и РВИ “Заједно до посла”. У периоду 2012-2017.година (закључно са 31.10.2017.године), кроз компоненете самозапошљавања и запошљавања код послодаваца запослено је укупно 2.140 демоблисаних бораца и РВИ и издвојено  8.122.618,40 КМ.
За 2017.годину за ову популацију кроз самозапошљавање издвојена су средства у износу од 1.095.000 КМ за запошљавање 219 демобилисаних бораца и РВИ, док је за компоненту запошљавање код послодаваца планирано запошљавање 543 лица у износу од 2.172.000 КМ.
Ово су  значајни резултати, а могу бити и бољи, уколико сами инвалиди са преосталом радном способнишћу, али и послодавци,  препознају свој интерес за кориштење бесповратних новчаних средстава за запошљавање. Новозапослени инвалид, према бројним искуствима, покаже се  као одлучан, одговоран и истрајан радник.
Свим особама са инвалидитетом желим добро здравље и да не одустају од тражења и кориштења својих могућности за које сам увјерен да су бројне.
Дајем им подршку да буду истрајни и упорни у тражењу својих права и настојању превазилажења и лакшег рјешавања свакодневних животних проблема“-наводи се у поруци министра Савановића.