Петар Ђокић за “ЕуроБлиц”: Стевандић не може уздрмати коалицију

01

Могуће је постићи договор власти и опозиције. Можда не по свим питањима, али постоји група оних око којих се могуће усагласити и омогућити нормалан рад Народне скупштине.

Ово у интервјуу за „ЕуроБлиц“ оцењује лидер Социјалистичке партије и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић на питање да ли је могуће да власт и опозиција обуставе тренутну свађалачку комуникацију у НС РС.

Око којих питања је могуће постићи договор?

Прво треба створити услове да НС РС нормално ради и да се избегну ружне појаве које су биле у претходном периоду, а које је испровоцирала опозиција. Следеће, јако важно је да нађемо начин да поштујемо ставове институција РС по питањима о којима се расправља у институцијама БиХ. Више година је на тој релацији дошло до прекида сарадње, због чега је РС претрпела штету. Опозиција има своја очекивања која у неким ситуацијама не буду прихваћена како су их предложили, али има одређена група питања која могу. Тражено је да јавни сервиси, као што је РТРС или Срна, буду у функцији објективног праћења стања у друштву и да ти медији, ако је могуће утицати на њих, буду отворенији да пруже једнак простор свима.

Да ли онда и ви имате примедбе на јавне сервисе?

Не бих говорио о томе да ли их имам или не. Говорим само шта би требало учинити да буде максимално објективно. Али, не могу прихватити да су све примедбе које има опозиција на рад РТРС прихватљиви. Може се направити анализа политичких тема које је РТРС обрађивао, па ће се видети да се ту редовно појављује опозиција и да се тражи од њих мишљење.

Опозиција је изашла са својим предлогом споразума. Шта власт нуди заузврат?

Мислим да је опозиција пребрзо срочила тај документ. Ту има доста иницијатива које објективно нису за разматрање на том нивоу, већ то треба да раде институције. Јасно смо рекли да не можемо да прихватимо све шта тамо пише.

Каква је онда ваша понуда?

Ми смо оставили да се договарамо. Имамо свог представника у разговорима, као партија која промовише толеранцију у политичком дијалогу и која настоји да се избегну ружне речи. Желимо да дође до договора, а која ће се решења профилисати, видећемо. Важно је да је показана спремност да седнемо заједно и да потиснемо ружну причу која се некако пребацила у РС. Српска од 2006. има апсолутну стабилност у раду институција, што Федерација нема, а нема ни на нивоу заједничких институција БиХ, који су стално у неким проблемима. Они ниједан мандат у претходна три нису могли довести до краја без великих потреса и дуготрајних застоја у раду.

Може ли сарадња СНСД са Уједињеном Српском нарушити односе у коалицији?

Та странка се појављује као нова у оквиру групе оних који подржавају Владу РС и захвалан сам Стевандићу на томе. Зато ми не смета та врста комуникације. СП, и ја лично, никада се нисмо плашили конкуренције. За мене је то изазов.

Али, може ли то угрозити односе у коалицији. Видели смо реакцију Павића.

Нема разлога да се Павић љути. Мислим да се ту ради о изолованим случајевима, где су у Приједору из Стевандићеве партије покушали да врбују његове људе. Али у принципјелном смислу не видим разлога да има примедбе.

Ако буде покренуто питање смене Стевандића са места потпредседника НС РС, како ће СП гласати?

Нећемо подржати ту смену и мислимо да се та смена не може десити.

СНСД и ДНС разговарају са другим странкама око сарадње. Хоће ли СП правити коалиционе односе са неким другим, мањим партијама?

Колико сам схватио ти разговори других партија су били само разговори и није било никаквих споразума и коалиционих договора. Ако би се стварао и такав коалициони договор, нама не смета. И ми имамо одређени круг странака са којима комуницирамо. Има доста времена до избора и до времена када треба објављивати ко је са ким у коалицији.

Хоће ли актуелна коалиција изаћи јединствено на изборе?

И раније, а и недавно смо приликом нашег сусрета још једном потврдили спремност на заједнички рад. О кандидатима и томе слично нисмо разговарали. Не бих желео сада да о томе говорим.

Али, Додик је већ рекао да СНСД очекује обе кључне позиције, Павић је рекао да ДНС очекује бар једну. Какав је став СП? Кога ћете подржати?

Прерано је о томе говорити. Ниједна од ових странака није настала да би живела политички живот подржавајући неког другог. Сви имамо политичке програме и кадрове. СП је у последњих десет година успела да се потпуно консолидује и развије структуру кадрова који могу бити носиоци свих важних послова у држави – од председника свих нивоа, до чланова Владе, посланика, руководилаца. Не желим сада да говорим о теми кандидата. Може неко од партија то питање и иницирати, али ми се нећемо око тога изјашњавати, јер је за то рано.

Да ли је могућа коалиција два блока у РС после избора, уколико се покаже потреба за тим, посебно када је реч о заједничком деловању у Сарајеву?

У име СП спреман сам да говорим о политичком идеализму – да власт и опозиција сарађују на свим нивома. По свим питањима не можемо, али мислим да треба развити већи степен одговорности за оне послове који се обављају у институцијама БиХ, јер кроз њих не престаје да се намеће процес који траје откада је завршио рат – тежња ка унитаризацији БиХ и слабљењу улоге ентитета. Биће потребно много напора у наредним годинама да зауставимо тај процес, да докажемо колико је он штетан за живот у овој земљи. Уверен сам да и Срби, Бошњаци и Хрвати, без обзира што у сваком од народа имате оне који имају своје екстремне ставове, имате много више оних који желе стабилност и мир. Ми по неким питањима као да смо у 1996. години. То је недопустиво, као и да трујемо толико свест наших грађана тиме што је наша прошлост. Она се не може избрисати гумицом, али треба се трудити да кроз политички живот ове земље не стварамо предуслове да обнављамо конфликте на истој основи на којој су они створени 90-их година на овим просторима.

Колико су нас последње пресуде Хашког трибунала вратиле у прошлост?

Хашки трибунал је потпуно погрешно вођен од почетка, јер се никада није упустио у трагање за злочинцима. Можда и данас живе неки који су чинили злочине, мирно и тихо, а постали су криви они који су негде, у ланцу одговорности, препознати као неки који су требали да знају да је неки помрачени ум смишљао и чинио злочине. Тамо где се доказало да је то чињено по наредби требало је предузимати мере и кажњавати. Да је то била политика хашког суда, уверен сам да би тако допринели помирењу. Овако је стање у земљи остало исто. Сви осуђени су национални хероји у својим народима. Оно што је суд урадио у последњем тренутку, потврдио је објективну чињеницу, а то је да је Хрватска држава својом политиком подстицала и директно учествовала у злочинима који су се десили на просторима БиХ. Велики део тих злочина је почињен на просторима где су живели Срби. Сваке године пред „Олују“ могу се наћи бројни чланци у којима се хвале команданти који су водили регуларне снаге Хрватске војске на територији БиХ, како истичу своје војничке успехе и то Хашком суду није било довољно да ту истину каже раније. Битно је да је овом пресудом потпуно скинута одговорност Србије за такве појаве у БиХ.

Нема приватизације ЕП

Да ли се разговара са Србијом око приватизације „Електропривреде РС“?

Србија нам је у енергетском сектору најважнији партнер и спремни смо да говоримо о развијању неких облика партнерства. РС се припрема за велике инвестиционе пројекте, као што је наставак активности на изградњи ХЕ „Дабар“, изградња ТЕ „Гацко 2“, ХЕ „Бук Бјела“, а уз то имамо мање пројеката у горњем и доњем току Дрине. РС се држи става да неће приватизовати ЕП и о томе није било дискусије да ли га треба мењати. Електропривреда је у власништву РС и у фази смо да правимо реструктурисање у организационом смислу.

„Електропривреда“ тражи кредит да би платила доспеле обавезе. Да ли то значи да је у финансијским проблемима?

Ова година је тешка за ЕП и она је морала да посегне за кредитом. Јер, ова година је, након 70 година, била катастрофална хидролошки, што се одразило на пословање. Ту је био и ремонт ТЕ „Угљевик“. Зато је та ситуација довела до тога да је дуги период престанка њеног рада утицало на финансијско стање. Јер, само једна термоелектрана, када дневно не ради, има губитак од 500.000 КМ.

Од стечаја до добити

Какво је стање у „Космосу“ након стечаја?

„Космос“ је леп пример успеха када смо учинили кадровске промене. То је данас стабилно предузеће које је препознато на тржишту и финансијски резултат ће бити сигурно позитиван за ову годину. Имамо и других примера предузећа која су се из стечаја преобразила у успешна предузећа као што је „Зрак“ у Теслићу, „Нова Борја“, „Нова Романија“, у којој очекујемо да ће се обезбедити посао за 100 радника наредних месеци. То су само неки примери који смо на успешан начин решили.