ЂОКИЋ: ЗАГОВАРАЧИ “ДЕЈТОНА ДВА” ЖЕЛЕ КРИЗУ У БиХ

01

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је неприхватљиво да се говори о “Дејтону два” и да људи који говоре о томе уствари желе да настане криза у БиХ.
“Апсолутно је неприхватљиво да говоримо о Дејтону два, Дејтону три или било каквом другом Дејтону. Треба да се посветимо и проведемо досљедно све оно што пише у оквиру Дејтона”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Ђокић сматра да је темељни Дејтонски споразум дао јасан оквир како се БиХ може успоставити, како се у њој могу градити односи и како се може обезбиједити трајна стабилност и сигурност, како за сваки народ, тако за оба ентитета и за сваког грађанина БиХ.

“Та прича о Дејтону два је уствари само жеља да овдје настане криза. Они који се за то залажу желе кризу и желе гору БиХ него што је данас имамо са свим њеним проблемима”, оцијенио је Ђокић.

Он каже да је Дејтон отворио много могућности – да БиХ може економски јачати, да се може развијати боља сарадњу са другим земљама у региону и у свијету, да се може учинити бољим живот грађана, и Срба и Бошњака и Хрвата.

“Ипак треба имати у виду да је након више од 20 година примјене Дејтона у овој земљи дошло до великог напретка и развоја. Нека свако погледа како смо изгледали 1996. и како изгледамо 20 година послије”, рекао је Ђокић.

Он је истакао да је много позитивних и добрих промјена, а могло би бити и много боље и више да је за то било довољно воље.

“Република Српска је била одговоран чинилац примјене Дејтона и то радимо и данас. У том смислу се ништа не треба мијењати. Требамо се навикнути да је БиХ децентрализована, али истовремено слободна држава три народа и два ентитета”, рекао је Ђокић.

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер у писму државном секретару САД Рексу Тилерсону указао је “на пријеку потребу да се Вашингтон окрене региону Балкана и преузме водећу улогу у процесу помирења” и предложио потписивање “Дејтона два”.

“У децембру прошле године Уставни суд је изгласао да актуелни Изборни закон није у складу с Уставом у погледу етничких мањина. Парламент БиХ мора брзо да осигура измјене тог закона до избора у октобру 2018. Неуспјех у томе ће скоро сигурно изложити опасности мир који траје већ више од две деценије”, оцијенио је Тарнер.

Он је предложио да САД буду домаћини и потписивања нове верзије Дејтонског споразума. “Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу да живе заједно у миру и осигурају слободу и једнака права свим народима. Не смемо да дозволимо да тај ионако нестабилан регион склизне у неред јер противници демократије једва чекају да искористе хаос”, навео је амерички политичар.