ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА “УТОПЉЕН” ВРТИЋ БАМБИ

02

Срђан Тодоровић, члан Извршног одбора СП-а и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске   рекао је данас у Бањалуци да је путем пројекта УНДП-а “Зелени економски развој” у Српској спроведене мјере на побољшању енергетске ефикасности на 26 јавних објеката.

Тодоровић је истакао да је бањалучки вртић “Бамби” један од јавних објеката на којима је спроведена та мјера, односно “утопљавање”, те додао да укупна вриједност инвестиције на објекту вртића износи више од 120.000 КМ.

Он је приликом посјете вртићу “Бамби” рекао да су на овом објекту урађене мјере изолације објекта те изолације крова.

“Пројекат се наставља и наредне године, а план је да се у Српској обухвати између 10 и 15 објеката”, поручио  је Тодоровић.

Он је изјавио  да се путем пројекта “Зелени економски развој” годишње у Републику Српску у све компоненте пројеката инвестира више од 2.200.000 КМ.

Тодоровић је истакао да Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске кофинансира годишње овај пројекат са више од 500.000 КМ.

“У Републици Српској су само у оквиру компоненте `утопљавање` јавних објеката, спроведене мјере енергетске ефикасности за 26 објеката”, нагласио је Тодоровић.

Он је појаснио да је у највећем дијелу ријеч о објектима у областима здравства и образовања, гдје су корисници најосјетљивије категорије.

Према ријечима Тодоровића, пројекат “Зелени економски развој” у БиХ спроводи Развојни програм Уједињених нација /УНДП/, а заједнички га кофинансирају Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске, Фонд за заштиту околине ФБиХ и Шведска развојна агенција.

Јелена Куртиновић, члан Извршног одбора СП-а и директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање подсјетила је да је око 70 одсто објеката вртића у граду изграђено седамдесетих година и да никада нису санирани.

Према њеним ријечима у објекту вртића “Бамби” се налази 130 дјеце.

“Ни на који начин нисмо могли да обезбиједимо новац да санирамо овај вртић и овим путем се захваљујем инвеститорима у име дјеце и особља. Радови трају око мјесец дана и ускоро би требало да буду завршени”, рекла је Куртиновићева.

Она је навела да је на објекту вртића урађена термоизолација крова и фасада, те да ће бити промијењена и столарија.

Куртиновићева је најавила да ће аплицирати према свима који су спремни да помогну како би вртићи били у што бољем стању за дјецу.

“Градска управа озбиљно рјешава проблем са смјештајним капацитетима у вртићима и ради на проширењу капацитета. Тренутно су у изради и идејни пројекти за поједине објекте. У плану је локација на Купусишту и Борику, као и санација вртића `Наташа`”, навела је Куртиновић.

Она је рекла да је у бањалучке вртиће смјештено 2.200 дјеце и да је скоро исти број дјеце чека мјесто у вртићу.

Најстарији објекат вртића је вртић “Јежева кућица” који, како је истакла Куртиновићева, још из 1949. године.

Она је нагласила да је потребно уложити више напора да се тај објекат реновира, санира и прошири.

 

Драган Бањац, члан Извршног одбора СП Бања Лука и  начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Градске управе, обећао је да ће капацитети до септембра наредне године бити проширени за око 10 одсто.

Бањац је нагласио да ће мјесто добити још 200 дјеце. Он је додао да Бањалука тренутно има 22 вртића, те да је свака помоћ ове врсте добродошла.