Савановић: Подриње платио високу цијену за српску слободу

final_312767001

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас, приликом одавања поште српским цивилима и војницима из Кравице код Братунца настрадалим на Божић 1993. године, да је овај крај платио високу цијену за слободу српског народа и стварање Српске.

“Овдје су нападале непријатељске хорде које су вијековима настојале да направе границу на Дрини и да Срба нестане западно од те ријеке”, рекао је Савановић.

Он је истакао да је 20. вијек то показао три пута, почевши од Првог свјетског рата када је Аустроугарска у добојски логор одвела више од 45.000 Срба са овог подручја.

“У Другом свјетском рату су у Броду на Дрини и селу Милошевићи усташе убиле више од 6.000 српских цивила и тај план био је припремљен и у посљедњм рату када је дио међународног механизма и нарастујућег муслиманског фактора желио да формира муслиманску државу западно од Дрине, што је српски народ препознао и спријечио”, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, српско искуство из претходних ратова спријечило је истребљење Срба са ових простора у посљедњем рату, јер је препозната намјера и циљ непријатеља.

Савановић каже да су се народ и војска организовали и уз велике жртве спријечили српско истребљење и стварање муслиманске државе.

“У средњем Подрињу је за Републику Српску животе дало око 3.500 српских војника и цивила, а овдје у Кравици хорде Насера Орића убиле су 51 цивила. Посебно нас боли што међународни суд није никога осудио за злочине који су овдје почињени над недужним народом”, рекао је Савановић.

Он је поручио да Срби могу опстати на овом простору само уколико су јединствени у Републици Српској која је гаранција српске слободе и опстанка, и њеним економским јачањем и развојем треба да јача и јединство и снага која ће обезбиједити опстанак на овом простору.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца данас је служен парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села погинулих у посљедњем рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице и братуначких села на Божић, 7. јануара 1993. године.