Ђокић: Нисмо подлегли притисцима опозиције

Ministar Djokic slika 1_354613489

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Бањалуци да је важно да Влада Српске није подлегла притисцима опозиције, која жели да блокира развој Српске.

“Све примједбе које је опозиција у Народној скупштини упутила на Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама и Приједлог закона о престанку важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије имају за циљ да спријече Владу Српске и ову власт да воде политику развоја и уређења друштва”, рекао је министар Ђокић.

Он је истакао да је Влада Српске задужена да ствара предуслове за развој и правно уређење Српске.

“Република Српска у односу према другим државама мора бити уређена тако да не буде спорна за кључне активности као што су инвестиције. Област која регулише питање концесија је важна за инвестирање у свакој земљи, па и код нас”, каже министар Ђокић.

Он је нагласио да се измјенама и допунама Закона о концесијама жели обезбиједити што квалитетније управљање активностима у овој области да би концесиони поступци били уређени и омогућене инвестиције.

“Законом о измјенама и допунама Закона о концесијама третирани су и електро-енергенти, области пољопривреде, саобраћаја, просторног планирања и комуналних дјелатности. Желимо овим законом изједначити пословање привредних субјеката у области енергетике, што се од нас и очекује”, навео је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, измјенама и допунама Закона о концесијама биће створени услови за додатне приходе у Српској и њеним локалним заједницама.

“Одбацујем све оптужбе које је упутила опозиција на рачун Владе, министарстава и мој лични. Све њихове критике и примједбе не могу нас зауставити у остварењу циља, а то је развој Српске. Зато подржавамо ове законе којим уређујемо значајну област. Вјерујем да ће крај ове године у погледу концесија бити успјешан за Српску”, каже министар Ђокић и напомиње да опозиција у свему жели персонализовати одговорност умјесто да се бави тиме како њихови начелници општина троше новац из концесионих накнада.

Говорећи о области гаса у БиХ, министар Ђокић је истакао да је Федерација БиХ /ФБиХ/ намјерно направила проблем својим грађанима јер компанија “БХ гас” не признаје законе Републике Српске и односе на тржишту гаса.

“Оно што се треба радити у сектору гаса јесте да буду спровођени постојећи закони и односи. `БХ гас` жели да буде донесен закон о гасу на нивоу БиХ, што Српска неће прихватити”, каже министар  Ђокић.