Министар Савановић за Глас Српске: Оштрим казнама ћемо смањити сиву економију

ministar glas final_406979178

ГЛАС: Српска би до краја године требало да добије измијењени Закон о раду јер је примјена постојећег у протекле двије године показала недостатке, док је судбина општег колективног уговора и даље неизвјесна?

САВАНОВИЋ: Нацрт закона би требао у јуну бити упућен у Народну скупштину, а приједлог у септембру или октобру. Све зависи од припремних састанака и компромиса социјалних партнера о томе шта треба мијењати. Намјеравамо да до краја године добијемо измијењен и побољшан Закон о раду.

ГЛАС: Да ли ће бити потписан општи колективни уговор?

САВАНОВИЋ: Прича о колективном уговору траје већ двије године, али немамо пуну сагласност социјалних партнера у дијелу који се тиче регреса, плаћања синдикалног руководства у јавном и реалном сектору, броју дана за годишњи одмор… Ту нема договора синдиката и послодаваца ни помака двије године, а то не значи да нећемо поново причати. Важно је да имамо потписан колективни уговор, посебно у реалном сектору.

ГЛАС: Колико послодавци поштују права радника и како стати у крај онима који се стављају изнад закона?

САВАНОВИЋ: Далеко више послодаваца поштује законе, али има и оних неозбиљних. Путем Инспектората и Пореске управе РС покушавамо да неодговорне послодавце кроз санкције уведемо у оквире закона и то иде добро. Ригорозне казне чекају све који не буду поштивали законе и прописе. Сви морају да плаћају доприносе и пријављују раднике и у том погледу нема компромиса. Идентификационе картице, које ће у овој години имати сви радници, омогућиће инспекцији увид у понашање послодаваца и тиме ћемо смањити обим сиве економије у РС.

ГЛАС: Најављено је повећање пензија од другог тромјесечја ове године. Да ли ће се то десити и за колико ће порасти?

САВАНОВИЋ: РС има више од 260.000 пензионера, а сходно расту економије и отварању нових радних мјеста се може очекивати повећање пензија. Нови раст од два одсто ће бити у другом кварталу, а од када је РС гарант нема проблема у исплати. Надам се да ће пензије расти како се буде поправљала економска слика. Просјечна пензија је 313 КМ и то није довољно, али вјерујем да ће се то промијенити на боље. Неуређена политичка ситуација у БиХ нас стално вуче назад и онемогућава инвеститоре да улажу и тиме повећавају број радних мјеста. РС има уређен систем, али то не прати ситуација на нивоу БиХ.

ГЛАС: На који начин ће Влада подстицати запошљавање у овој години?

САВАНОВИЋ: На основу акционих планова за запошљавање од 2011. посао је добило 22.490 лица, а за то је утрошено више од 86 милиона КМ. Планови су првенствено усмјерени ка запошљавању рањивих категорија. План за ову годину је у фази усаглашавања, а у петак ћемо о томе причати на сједници Економско-социјалног савјета. Пред нама је седам програма вриједних више од 14 милиона. Један од њих је подршка запошљавању у привреди путем подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса за новозапослене. Свим послодавцима који у 2018. буду запослили људе и уредно плаћали доприносе и порезе тај новац биће им враћен идуће године. Задужили смо се код Свјетске банке за 42 милиона и сваке године ћемо сукцесивно повлачити десет милиона КМ.

ГЛАС: Како зауставити одлив радне снаге у ЕУ?

САВАНОВИЋ: Без развоја привреде и улагања те ствари не можемо ријешити. Земље западне Европе су уређене и нису прошле рат који нас је уназадио. Само брзим развојем и давањем шансе младим за посао можемо задржати људе. Увијек су људи ишли гдје је боље. Први талас одласка је био почетком шездесетих година прошлог вијека, али то није оправдање.

ГЛАС: Докле се дошло са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца и борачких категорија?

САВАНОВИЋ: Од почетка програма је збринуто 8.243 тих корисника. Изграђена је 3.341 стамбена јединица и кроз неповратну новчану помоћ збринута су 4.902 корисника. За то је дат 151 милион марака, али има још посла. Због оних који се нису јавили на оглас из 2007. године, да ли из незнања или неких других разлога, смо креирали уредбу да наставимо даље, али смо добили информације да су неки продавали станове. Зауставили смо тај начин рјешавања и договорили са локалним заједницама кораке у вези са тим како да збринемо најугроженије. Процјене показују да је остало још око 700 случајева.

ГЛАС: Када ће бити исплаћен годишњи борачки додатак?

САВАНОВИЋ: Исплата тог додатка је дефинисана законом, а термин је 31. март и у складу са тим ћемо га и исплатити. Ове године за борачке категорије у буџету имамо 227 милиона КМ.

Тортура

ГЛАС: У процедури је Нацрт закона о жртвама ратне тортуре. Колико би људи могло да буде њим обухваћено и мислите ли да је закон могао бити усвојен и раније?

САВАНОВИЋ: Закон је био у плану још 2013, али не знам шта се десило па није усвојен. Покушаја је било и касније, али успјели смо да то приведемо крају. Одредбе нацрта закона нису дискриминирајуће као што можемо чути из ФБиХ. Према процјенама око 500 жртава би требало да прима накнаду по том основу.