У храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју данас су служени литургија и парастос поводом 76 година од страдања 562 Срба у Поткозарју и Пискавици у Другом свјетском рату.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је новинарима да је Србе побила клерофашистичка организација Независна Држава Хрватска /НДХ/ чија су зла несхватљивих размјера.

Савановић је истакао да је, након побједе над фашизмом, егзекутор амнестиран стварањем заједничке државе.

Он је додао да се та идеологија пробудила деведесетих година прошлог вијека, када се јавио још и муслимански фактор, ојачан демографском структуром и међународним механизмом са захтјевом да се формира муслиманска држава западно од Дрине, што је у 20. вијеку по трећи пут довело у искушење српски народ.

“Уз подршку народа, политике и војске организовали смо се и створили Републику Српску, дајући огромне жртве”, подсјетио је Савановић.

Он је поручио да је Српска једини гарант опстанка Срба на овом простору и да је “сви морају доживљавати унутар структуре своје личности да би биолошки опстали”.

“Историја нас учи да морамо бити опрезни и организовани, једиствени и економски јаки да би остали на овом простору, а једина гаранција је јака, снажна и политички уједињена Република Српска”, истакао је Савановић.

?

 

Слике ужаса од 12. фебруара 1942. године још су живе у очима 84-годишње Данке Милаковић. У усташком покољу тада је страдало 11 чланова њене породице, а она је само чудом остала жива.

“Само овако завире, и кажу, овдје је готово. А мој мали брат од седам мјесеци лежи крај матере, го и бос, пишти. Али неће да га убију. Кажу, цркнуће он од ове зиме”, прича Данка.

Главни задатак недавно основаног Удружења грађана Козара, јесте да истина о недужно страдалим Србима из тог периода, коначно изађе на видјело.

Недељко Милаковић предсједник Удружења грађана Козара у свакој породици, па и његовим Милаковићима, Милошевићима, Добрашима, Шутиловићима, Ђуђићима, се у дворишту налази гроб жртава, који су побијени 40-их година.

Жртве усташких злочина не смију бити заборављене, поручено је из Поткозарја.

Untitled

 

ВИДЕО ПРИЛОГ