ЂОКИЋ: ОПШТИ ИНТЕРЕС ДА БУДЕ УРЕЂЕНА ОБЛАСТ КОНЦЕСИЈА

đokić

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је општи интерес Српске да област концесија буде уређена, те да Влада Српске тежи дерегулацији, што је важна одредница економске политике.
“Циљ јесте да квалитетније буду уређена одређена питања, па и из области концесија. Немам ништа против мишљења народних посланика, али није добро да се износе нетачни подаци”, истакао је Ђокић у Народној скупштини у завршној ријечи о Приједлогу закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку.

Он је истакао да Република Српска предложеним и усвојеним законима боље уређује област концесија и накнада.

“Увјерен сам да ће на овај начин Република Српска показати да је озбиљна политичка заједница која законодавство усклађује са другим државама. Област енергетике и енергената, као и осталих ресурса може бити предмет значајних инвестиција”, додао је Ђокић.

Он је рекао да су закони у области концсија важни за привлачење страних инвестиција.

“Приоритет нам је био укидање двоструких или троструких накнада за коришћење природних ресурса с циљем обезбјеђивања једнаких услова за рад свих привредних субјеката”, рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, измјене и допуне Закона о концесијама, које је прошле седмице усвојила Народна скупштина, добродошле су с обзиром на корист коју ће од њих имати и локалне заједнице.

“Законима у области концесија биће олакшано привлачење страних инвестиција. То је важно за изградњу хидроелектране `Бук бијела` за шта су све припреме извршене, а ради се и на реализцији пројеката `Дабар и `Гацко два`”, навео је Ђокић и додао да се залаже за инвестиције и отварање нових радних мјеста.

Он је категорично одбацио вербалне нападе опозиције на Владу и њега лично да су у причи о концесијама жељели “погодовати са потенцијалним инвеститорима”.

О Приједлогу закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку вођена је вишечасовна расправа.