ЂУРИЦА: ПРИХОДИ ОД КОНЦЕСИОНИХ НАКНАДА ПОСЉЕДЊИХ ГОДИНА УДВОСТРУЧЕНИ

20140916235802_163088

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Раденко Ђурица изјавио је  да Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама изједначава интересе и права домаћих и страних инвеститора и концесионара, што доказује да је Српска демократско друштво, које поштује закон и струку.
Ђурица је навео да су приходи у буџету Српске од концесионих накнада посљедњих година удвостручени, те да су приходи од концесионих накнада у 2016. години били 44 милиона КМ, а у прошлој години 52 милиона КМ.

Према његовим ријечима, измјене и допуне Закона о концесијама, које је прошле седмице усвојила Народна скупштина, добродошле су и требало их је донијети и раније с обзиром на корист коју ће од њих имати и локалне заједнице.

“Све досадашње инвестиције, од мини-хидроцентрала, термоелектрана и свих ресурса енергетике, преко концесионих накнада у буџете локалних заједница убацују огромна средства, што је довољна гаранција да ће и ове измјене и допуне позитивно утицати на буџете”, навео је Ђурица.

Ђурица је истакао да постоје и индиректне користи за локалне заједнице, које се огледају у запошљавању радника, те улагању у развој инфраструктуре.

“Најбољи примјер је Термоелектрана `Старани`, која запошљава више од хиљаду људи и захваљујући којој је буџет општине Старани повећан за шест милиона КМ”, навео је Ђурица.

Он је напоменуо да су примједбе опозиције у Народној скупштини на ово законско рјешење некоректне јер је опозиција, док је била на власти, дала више од 100 концесија које нису имале студије истраживања, почевши од снаге одређених хидроцентрала, преко законске регулативе, те да предвиђене инвестиције никад нису реализоване.

“Опозиција ради неаргументовано јер је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић направио енергетску револуцију у области концесија”, рекао је Ђурица.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је прошле седмице Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама којим се повећава концесиона накнада за хидроелектране и термоелектране за 10 одсто и штите и ранија права локалних заједница као корисника концесионе накнаде тако што им неће бити смањен приход по том основу.

Овим законским рјешењем предвиђен је и већи обухват електроенергетских субјеката који ће уплаћивати концесиону накнаду.