Министар Јасмина Давидовић посјетила Клинику за гинекологију и акушерство у Бањалуци

Posjeta-Ginekologiji-compressor_215514467

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Јасмина Давидовић, данас је, поводом 8. марта, уручила пригодне поклоне за 48 трудница у Одјељењу перинатологије Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Давидовићева је истакла да је неопходно посебну пажњу посветити повећању наталитета у Републици Српској. Она је рекла да су труднице највреднији дио сваког друштва јер оне рађају нови живот,  одгајају дјецу и упућују у праве вриједности живота.

Давидовићева је рекла да су жене посвећене породици и основни  стуб друштва, те да  због тога морају бити уважаване и цијењене у нашој заједници.

Она је рекла да за њу лично 8.март значи исказивање поштовања и љубави према жени, првенствено према мајци. Давидовићева је истакла да друштво треба што више радити на томе да жена има пуну равноправност.

„Жена је најважнији дио друштва зато што одгаја дјецу и мислим да Република Српска заиста води рачуна о томе, а на свакој је жени да се избори и за своје мјесто у друштву и одгој породице, знам да је то тешко у исто вријеме водити рачуна о породици, одгајати дјецу и градити каријеру, али мислим да су наше жене јако вриједне и способне“, рекла је Давидовићева.

Она је рекла  да је у Републици Српској у 2017. години рођено 9.400 беба и додала да је од 2010. године евидентан пад наталитета.

„Поносна сам на то да је усвојена мјера којом се 405 КМ плаћа свакој незапосленој мајци. Ових дана се кренуло са првим исплатама“, рекла је Давидовићева и подсјетила да свака незапослена жена која роди дијете прима  12 мјесеци 405 КМ, а она која роди треће дјете или близанце матерински додатак за незапослене породиље прима 18 мјесеци.

Она је рекла да Влада и ресорно министарство разматрају које би се нове мјере могле увести за подршку породици ,  нагласиши да је то нешто што је изузетно важно и питање број један у Српској.

03

Осврћући се на насиље у породици,  Давидовићева је истакла да је Република Српска апсолутно против насиља у породици и да се  иде према нултој толеранцији од насиља у породици.

„У овом тренутку и иначе у овим крајевима увјек је било проблематично у друштву, проблематично и тешко је подизати породицу , али  мушкарац и жена то треба заједно да изнесу на својим плећима уз пуно уважавање и пуну љубав“, истакла је Давидовићева.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ, Весна Ећим Злојутро, рекла је да је сваки вид пажње добродошао, а посебно за труднице у овој клиници.

Она је захвалила Давидовићевој што је посјетила Клинику за гинекологију и акушерство и  свим женама честитала 8. март. Подсјетила је да је објекат УКЦ направљен 1978. године и да и сада има доста адекватног простора, истичући да је  чињеница да је прошло 40 година и да су поједине ствари дотрајале.

Ећимова је рекла да је увијек потребно кадрова.

„Што се тиче стручности и апарата којима радимо ми можемо , без обзира у каквим условима радимо да се похвалимо да апсолутно пратимо трендове“, рекла је Ећимова.

259fe1d7-64ba-446f-90d4-47daeedd7368#Посјета Клиници за гинекологију и акушерство#IMG-8f186f6cd2807dbe246ab880c5fea1b4-V