САВАНОВИЋ: ЦИЉ ИЗЛОЖБИ ДА ОСВЈЕЖЕ СЈЕЋАЊЕ НА ИСКУШЕЊА СРПСКОГ НАРОДА

28795770_1957269517625589_1408858880653393920_n

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић отворио је синоћ у Музеју Српске у Бањалуци изложбе “Плакатирање геноцида” и “Добруџански ратници”.
Савановић је истакао да је циљ ових изложби да освјеже сјећање на многобројна историјска дешавања и искушења српског народа, који је дао велики број жртава за слободу, посебно у прошлом вијеку.

Он је навео да изложбе садрже детаље из Првог свјетског рата, када је добровољачка српска бригада показала храброст и одважност српског војника, који је био опредијељен за слободу.

“Овдје су свједочења о геноциду који се догодио у Срему и свим тим просторима који су били српски и то нас опомиње да данас морамо на све могуће начине подсјећати на те догађаје, да би о њима биле упознате младе генерације”, рекао је Савановић.

Аутор изложбе “Плакатирање геноцида” Драго Његован рекао је да на 80 плаката ове изложбе илуструје режим усташких и нацистичких власти од 1941. до 1945. године, те терор над становништвом Срема.

“Ови плакати сведоче да је било масовно убијање Срба у Срему, с тим што је ово само део тих злочина”, рекао је Његован, који је и директор Музеја Војводине.

Он је навео да је у Јасеновцу страдало 11.000 људи из Срема.

Један од аутора изложбе “Добруџански ратници” Предраг Бајић рекао је да изложба говори о српским добровољцима који су се борили у Добруџи, у вријеме када је Румунија ушла у Први свјетски рат.

Бајић је навео да су српски добровољци током ратних операција у Добруџи показали огромну срчаност и храброст о чему свједоче и огромни губици које је ова дивизија претрпјела у јесен 1916. године.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић истакао је да су изложбе реализација протокола о сарадњи који је у јуну прошле године потписан између Музеја Војводине и Музеја Републике Српске.