Министар Давидовић отворила конференцију о мобилности младих

Konferencija-Jahorina-compressor_360768392

Министар породице, омладине и спорта, Јасмина Давидовић, отворила је данас на Јахорини конференцију “Локална и међународна мобилност младих”, коју организује Феријални савез Српске.

Давидовићева је изјавила да је Јахорина, са аспекта омладинског окупљања, ових дана центар региона, па и Европе, јер се осим “Фестивала 84” у организацији “Егзит” тима, тренутно одржава и 16. Студентска зима коју за око 200 студената из цијеле Српске организује Феријални савез, а финансијски га подржава Министарство, породице и омладине и спорта Српске.

Она је нагласила да је циљ конференције “Локална и међународна мобилност младих” унапређење мобилности младих у Републици Српској, те омогућавање младима да што квалитетније проведу слободно вријеме, у складу са циљевима Омладинске политике Републике Српске за период од 2016 до 2020. године.

“Веома је битно што ће на данашњој конференцији учесници размјењивати искуства са аспекта културног, образовног и туристичког потенцијала који млади добијају путујући и упознајући људе из других регија, али и цијеле Европе”, нагласила је Давидовићева.

Она је додала да су на данашњој конференцији присутни представници републичких омладинских организација, те представници невладиних организација које раде са младима.

Према њеним ријечима, изузетно је важно да и млади из других земаља долазе у Републику Српску и на тај начин се упознају са љепотама које Српска нуди.

“Јако је битно што се све ово дешава на Јахорини, јер ова планина тренутно пролази кроз један потпуни преображај и доживљава афирмацију у пуном смислу те ријечи. Напредак Јахорине видљив је у туристичком и спортском погледу, а ми у Министарству породице, омладине и спорта смо то препознали, јер овде већ дуги низ година организујемо и подржавамо различите омладинске и спортске догађаје”, навела је Давидовићева.

Она је истакла да ће Омладински олимпијски фестивал младих, чији је влада Републике Српске суорганизатор, бити врхунац спортских дешавања на Јахорини, које ће овој планини вратити олимпијску славу коју је имала 1984. године.

Члан Феријалног савеза Републике Српске и координатор пројекта “Студентска зима 2018”, Зоран Кнежевић, рекао је да је Студентска зима један од најзначајнијих пројекта намијењених младима у Републици Српској.

“Основни циљ пројекта је мобилност младих и промоција омладинског туризма са акцентом на Републику Српску. Желимо да младе задржимо у Српској и преко свих пројеката на којима радимо настојима да промовишемо природна богатства наше земље, као што су Јахорина и Национални парк `Сутјеска`”, појаснио је Кнежевић.

Он је нагласио да у оквиру пројекта Студентска зима, млади могу да бораве на Јахорини по повољним цијенама и упознају се са вршњацима из других градова Републике Српске, те да на тај начин разбију предрасуде које имају према источном и западном дијелу Српске.

Током конференције, млади ће добити информације о инфраструктури која је за њих приступачна, као што су ђачки и студентски домови, који током распуста по повољним цијенама своје капацитете изнајмљују младима.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске подржало је “Студентску зиму 2018” и конференцију “Локална и међународна мобилност младих” са 18.000 КМ.