Обиљежено 25 година од смрти Споменка Гостића

01

Служењем парастоса на гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај данас је обиљежено 25 година од смрти Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске.

Парастосу је присуствовао министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је поручио да се мора сачувати од заборава жртва најмлађег борца Војске Републике Српске, који је уткао свој живот у Српску.

“Споменко треба да буде примјер другима како се брани слобода и како се живот не штеди за слободу и за оно што нам припада, а то је српство, наша вјера – то је наша држава”, рекао је Савановић.

Он је оцијенио да је Споменко “жртва дугодишње етничке мржње на овим просторима која се манифестовала у посљедњем рату”.

Савановић је рекао да је српски народ кроз историју, а посебно у 20. вијеку, увијек био жртва међународних завјера, иако је дао пун добринос у борби за своју и слободу других.

03

Он је указао да млади морају бити свјесни своје историје како се не би поновиле исте грешке у будућности.

Парастосу и полагању вијенаца  између осталих присуствовао је и предсједник Градског одбора СП Добој Срђан Тодоровић.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић је након смрти мајке и погибије баке 1992. године остао сам и прикључио се борцима Војске Репулике Српске у свом селу Јовићи, гдје је са коњима развозио храну и извлачио рањенике.

Погинуо је од гранате 20. марта 1993. године на планини Озрен. Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Поводом обиљежавање 25 година од смрти Гостића, у Бијељини ће 25. марта бити бити одржана улична атлетска “Трка сјећања” у његову част.

Оснивачи Филмског документарног центра снимили су и документарни филм “Споменко на вјечној стражи” који је премијерно приказан 20. марта у добојском Центру за културу, поводом обиљежавања 23 године од Споменкове погибије.

Филм је приказиван на фестивалима широм Републике Српске, Србије и Руске Федерације.

02