ЂОКИЋ: УВИЈЕК СЛАВИТИ ПОБЈЕДУ НАД ФАШИЗМОМ

00

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да 9. мај – Дан побједе над фашизмом никада не смије бити заборављен јер је тада побијеђено највеће зло у цивилизацији, те нагласио да треба инсистирати на политици мира, сарадње, суживота и отклонити сваки ризик који води ка новим сукобима.
“Поштујући тековине НОР-а, ми смо привржени тековинама посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата. Уз огромне жртве и напоре бораца вођена је борба за слободу, као што је вођена и у Другом свјетском рату. Као побједници – изборили смо се за своју слободу”, истакао је Ђокић на обиљежавању Дана побједе у Доњој Трнови код Угљевика.

01

Према његовим ријечима, младим генерацијама, прије свега у оквиру образовног система, морају бити приближени важни историјски догађаји и датуми као што је 9. мај.

“То је неопходно, прије свега, због оних који су у тој борби дали животе. Позната је чињеница да је само на просторима бивше Југославије страдало 1.700.000 људи. Тако стравичан злочин никада се не смије заборавити, као ни то да су многи од њих били изложени великим патњама и да су умирали у великим мукама”, рекао је Ђокић, који је и лидер Социјалистичке партије.

Он је подсјетио да знатан допринос обиљежавању у Српској Дана побједе даје Социјалистичка партија

“Овдје у Доњој Трнови се традиционално окупљамо 9. маја”, рекао је Ђокић новинарима.

02

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је 9. мај велики дан када се обиљежава побједа добра над злом, побједа над највећим злом савременог доба.

“Треба да будемо поносни што као народ припадамо тој породици народа која је побиједила фашизам. Трнова је слободарски крај, овдје је рођен велики пјесник и гуслар Филип Вишњић, али и херој одбрамбено-отаџбинског рата пуковник Милан Јовић”, рекао је Перић новинарима.

Ратко Ђурковић, предсједник Скупштине СУБНОР-а Угљевик – организатора манифестације, рекао је да је веома важно да је све више младих на обиљежавању Дана побједе који насљеђују обиљежавање овог датума.

“Жртве Другог свјетског рата неће бити заборављене све док овако обиљежавамо овакве датуме”, нагласио је Ђурковић.

03

У Доњој Трнови је обиљежавање Дана побједе почело полагањем вијенаца у меморијалном комплексу погинулим борцима – жртвама фашистичког терора.

Цвијеће су положиле делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, општине Угљевик, Скупштине СУБНОР-а Угљевик, градске Скупштине СУБНОР-а Бијељина, Мјесне заједнице Доња Трнова, СУБНОР-а сусједних општина, удружења грађана, политичких партија.

У име Владе Републике Српске цвијеће је положио Петар Ђокић, а у име Амбасаде Руске Федерације замјеник војног аташеа за војна и ваздухопловна питања у тој амбасади мајор Василиј Бочарников.

04