Поштовање жртвама које су довеле до стварања Српске

Бијељина - Тузланска колона - сјећање

На годишњицу страдања војника ЈНА у Тузланској колони министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић је у име Владе Републике Српске изразио захвалност и поштовање свим жртвама ослободилачких ратова у српском народу који су за резулат дали Републику Српску.

“Увијек и на сваком мјесту треба да потенцирамо Републику Српску као услов биолошког опстанка српског народа на овим просторима”, поручио је Савановић на данашњем обиљежавању 26 година од некажњеног убиства 59 војника у Тузли 15. маја 1992. године.

Испред споменика убијеним у Тузланској колони на градском гробљу Пучиле у Бијељини, министар је истакао да је Српска створена уз огромне жртве и разарања и да је Република Српска оквир и кисеоник без кога српски народ не би имао живота на овим просторима, или би постао статистичка грешка, као Срби у Хрватској.

“Лицемјерство је и неправда да ови око нас, који су до јуче живјели у заједничкој држави, вођени подршком међународног фактора, покушавају да прогласе геноцидном Српску и српски народ, који је у два свјетска рата преживио геноцид”, оцијенио је Савановић.

Он је изразио наду да ће казна стићи злочинце за сваки, па и злочин над војницима у Тузланској колони.

“Пуцали су у заједницу у којој су живјели 70 година, у заједницу која им је дала да буду народ у њој и да буду припадници равноправних народа те бивше државе”, нагласио је Савановић.

Према његовим ријечима, српски народ је дао највеће жртве у два свјетска рата и у стварању двије Југославије, рехабилитујући и оне који су били већином на страни фашизма.

“Онда су дошле деведесете године 20. вијека, када су се поново пробудили потомци оних што су чинили зла 1941/45. године, а нису кажњени, уз муслимански фактор који је демографски ојачао и подржан међународним механизмом, и прогласио западно од Дрине БиХ као већинску муслиманску државу”, подсјетио је Свановић.

Он је указао на мржњу, лажни патриотизам и национализам који су довели до изигравања договора којим се гарантовало мирно повлачење припадника ЈНА из Тузле.

“Ничим изазвани, убили су колону недужних младића, припадника ЈНА, на мучки, кукавички и нељудски начин”, истакао је Савановић и позвао српски народ да учи и поштуије своју историју, своје жртве и хероје, уз оцјену да је 20. вијек био најтрагичнији вијек у историји српског народа.

Подсјећајући на страдања кроз историју, Савановић је рекао да они који су задојени мржњом према српском народу покушавају и данас да мијењају етничку структуру БиХ, користећи за то мигрантску кризу.

“Будите сигурни да је то дугорочан пројекат и треба да будемо чврсти, одлучни и јединствени у томе да мигрантима нема мјеста овдје. Нека тај проблем рјешавају они који су до њега довели”, закључио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.