ТОДОРОВИЋ: ЛОКАЛНА ВЛАСТ НАСТАВЉА ГРАДЊУ У ПЛАВНОМ ПОЈАСУ

ДОБОЈ , 15. МАЈА /СРНА/  - Чланови Градског одбора Социјалистичке партије/СП/ Добој одржали су данас протест упозорења  против нелегалне градње објеката у плавном појасу преко пута тржног центра Беламионикс у овом граду,као знак сјећања на 11 жртава страдалих у мајским поплавама 2014. године у овом граду.

Чланови Градског одбора Социјалистичке партије /СП/ Добој одржали су данас протест упозорења због нелегалне градње објеката у плавном појасу преко пута тржног центра “Беламионикс” у овом граду, јер сматрају да је то дјелимично узроковало поплаве прије четири године.
“Свима је познато да је један од узрока поплава и изградња објеката и насипа у плавном дијелу ријеке Босне. Власт која носи дио одговорности за поплаве које су задесиле Добој и дио одговорности за изградњу објеката и насипа у плавном појасу, ради то и данас”, рекао је новинарима предсједник добојског одбора СП-а Срђан Тодоровић.

Он је упозорио да политичке странке које чине власт у Добоју настављају са праксом дозвољавања нелегалне градње у плавном појасу ријеке Босне, што је дјелимично узроковало поплаве 2014. године.

Он је подсјетио да је сагласност за насипање овог дијела плавног појаса, односно објекта преко пута тржног центра “Беламионикс”, дала Скупштина града, односно скупштинска већина коју чине странке СДС, ПДП, НДП, СДП, ДНС и СДА, иако оне то негирају.

“Тачно је да сагласност за даљу градњу овог објекта треба да дају неке републичке институције, као што је Јавна установа `Воде Републике Српске`. Имамо информације да, наводно, /посланик добојског ДНС-а у Народној скупштини Српске/ Славко Глигорић врши притисак на институције које треба да издају ове дозволе”, рекао је Тодоровић.

Он је појаснио да је, према подацима из достављених скупштинских материјала, на спорној локацији предвиђено насипање већег дијела и изградња хотелског капацитета привредника из Федерације БиХ, а да се радови настављају иако је надлежна инспекција запечатила градилиште, док је трака о забрани градње уклоњена.

Одборник СП-а у Скупштини града Ведран Глигорић каже да је срамотно што представници локалне власти нису позвали, нити обавијестили социјалисте да се прикључе данашњем обиљежавању годишњице страдања 11 суграђана током мајских поплава 2014. године.

Представници градске управе и појединих странака које чине скупштинску већину данас су положили вијенце код спомен-плоче страдалим у мајским поплавама, која се налази испред објекта Скупштине града, а на догађај нису позвани представници медија који се не финансирају из буџета града.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Из Градске управе наводе да је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар. Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.