ОБИЉЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ЕПОПЕЈЕ НА СУТЈЕСЦИ

06

У присуству више стотина поштовалаца Народно-ослободилачке борбе, данас је у Долини хероја на Тјентишту, полагањем вијенаца и културно-умјетничким програмом, обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци.
Са свечаности, коју је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, поручено је да је Битка на Сутјесци симбол борбе за слободу југословенких народа и несаломивог духа партизанских бораца, који су уз огромне губитке успјели да се одупру шест пута бројнијем непријатељу, што је касније имало великог утицаја на коначан слом фашизма.

Предсједник Одбора и министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да борбу партизана против фашизма не треба поистовјећивати са слабостима бивше државе.

“Овдје је превасходно била борба на живот и смрт против оних који су дошли на кућне прагове да нам одузму живот и слободу. Ово је историјски догађај, који се мора дизати на виши ниво, поготово у преношењу младим генерацијама”, рекао је Савановић.

 

05

У делегацији Владе Српске која је присуствовала обиљежавању 75 година од Битке на Сутјесци били су и министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић и трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Ђокић је истакао да све организације које његују тековине антифашизма треба заједно да обиљежавају овај историјски догађај.

“Волио бих и искрено бих се радовао када би сви били обједињени и увјеран сам да се то може десити. Антифашизам је дубоко укоријењен у свијест народа на овим просторима, зато што знамо колику смо жртву поднијели за слободу и шта нам је та слобода донијела – мир, просперитет и највећи развој на овом подручју”, рекао је Ђокић.

23

 

У делегацији СУБНОР-а из Србије данас је био и Сплићанин са адресом у Београду, борац Прве пролетерске бригаде, пуковник авијације у пензији осамдесетосмогодипшњи Зденко Дупланчић.

Није учествовао у Бици на Сутјесци, али истиче да је она примјер невјероватне храбрости и издржљивости партизана.

“Циљ непријатеља је био уништити језгро партизанског покрета и врховни штаб са Титом, али у томе нису успјели и заиста је невјероватно како су партизански борци успјели да се изборе са вишеструко бројнијим непријатељем. Веома је важно овдје долазити и његовати тековине НОБ-а, јер се данас, историја, и наша и свјетска, фалсификује, па се смањује улога и удио како југословенског партизанског покрета, тако и Совјетског савеза”, поручио је Далматинац из Београда.

У Бици на Сутјесци, око 20.000 партизана борило се против 120.000 њемачких војника и њихових домаћих помагача.

Борбе су трајале од 15. маја до 13. јуна, када су партизани, уз огромне губитке успјели да се извуку из обруча пробојем преко ријеке Сутјеске.

У борбама је погинуло више од 7.000 партизана, а кости 3.301 борца су сакупљене након рата и сахрањене у спомен-костурницу у Долини хероја.

29

 

ФОТО АЛБУМ